Vår största framtida resurs är landsbygden. Varför talar inte Svenskt Näringsliv om den? undrar Alf Karlman. Foto:

Debatt: Varför glömmer Svenskt Näringsliv landsbygden?

Debatt

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Svenskt Näringsliv har presenterat en rankinglista över företagsklimatet hos Sveriges kommuner. Listan kan inte beskyllas för att ha direkt vetenskapliga inslag och dessutom är parametrarna några årtionden för gamla för att tas på allvar. Eskilstuna har hamnat på plats 152, en inte alltför smickrande placering, som man emellertid mörkar genom att marknadsföra klättringen i rankingen som huvudobjekt. Trots detta dansande kring granen är man fortfarande på plats 152!

Klättringen påstås bero på något som kallas Affärsplan Eskilstuna. Troligen finns det inga belägg för detta för då skulle man ha presenterat det. 

Den enda riktigt intressanta uppgift som man vill veta är antalet sysselsatta i kommunen i dag och inte vad det tänkas bli på grund av filosofiska näringslivsorganisationers nya stridsrop "inkubator", som kan översättas som företagskuvös och ersätter det gamla stridsropet "kluster", som användes i alla möjliga sammanhang utan att riktigt få fäste i den praktiska företagarvärlden.

Varför talar inte Svenskt Näringsliv om landsbygden? Där finns vår största framtida resurs. Vi har visserligen väldigt ont om kreatörer, inkubatorer och konsulter men vi har eldsjälar. Det är personer som mot en ringa ersättning gör ett kolossalt arbete för att försvara idéer som blommat upp i hjärnorna hos verklighetsfrånvända byråkrater och räknenissar vars enda lösning på alla världens problem är att lägga ned skola, vård, omsorg, post och affär på landsbygden.

Landsbygden har en livsmedelsproduktion som ger oss mjölk, spannmål, kött, grönsaker, fisk och frukt. Vi har även energi som ger oss värme och el och drivmedel till fordonssektorn. Allt kan fås närproducerat och håller oidentifierad import borta och stärker vår självförsörjningsgrad.

Svenskt Näringsliv bör ta intryck och ta rygg på vårt flaggskepp, Eskilstuna Energi och miljö för att få stimulans till nytänkande. Jag rekommenderar också inlägget som Bertil Andersson, Kommunfastigheter, skrev om deras verksamhet. Det var fakta och inga kuvöser!

Alf Karlman

Landsbygdspartiet oberoende Södermanland

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

DebattPolitiklandsbygdsutveckling
Relaterat

Mest delat denna vecka