Socialdemokraten Hans Bergström anser att det var fel av statsministern att inte bjuda in Sverigedemokraterna till flerpartiöverläggningar i riksdagen. Foto:

Debatt: Varför utesluts SD från flerpartiöverläggningar?

Debatt

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Nyligen beslutade statsminister Stefan Löfven att bjuda in till flerpartiöverläggningar i riksdagen. Skälet till detta var att statsministern vill bjuda in till överläggningar för att se över möjligheten till att skärpa lagstiftningen beträffande odemokratiska partier eller sammanslutningar. Bakgrunden var det demonstrationstillstånd som beviljats Nordiska Motstånds Rörelsen, NMR, att demonstrera i Göteborg samtidigt som årets bokmässa gick av stapeln.

Men statsministern bjuder inte in Sverigedemokraterna till dessa partiöverläggningar. Det tycker jag är fel. Jag ogillar djupt Sverigedemokraterna och de åsikter som de står för. SD är sprunget ur samma svartbruna mylla som NMR göder. Åsikterna är desamma med avseende på värnet om mänskliga rättigheter, demokrati och framför allt synden på invandring. 

Men att utesluta ett parti som i valet 2014 fick 812 178 röster och därmed 12,86 procent av rösterna är fel. Jag anser dessutom att beslutet är kontraproduktivt och som ger SD ännu mer vind i seglen. SD kommer nu genom beslutet att klä sig i offerkoftan vilket leder till ännu starkare stöd bland de svenskar som ännu inte bestämt sig för hur de ska rösta i 2018 års val.

Genom ett sådant beslut osynliggör man över 800 000 svenskar som lade sin röst på SD i valet 2014. Har ett parti fått så många röster och 49 mandat i Riksdagen anser jag att man självklart ska bjudas in till de partiöverläggningar som statsministern bjuder in till.

Jag tycker det är märkligt att vare sig media eller debattörer i övrigt har ifrågasatt beslutet att utesluta ett riksdagsparti i frågor gällande lagstiftning beträffande fascistiska partier och deras möjlighet att demonstrera eller uttrycka sina åsikter. Rätten att uttrycka sina åsikter och demonstrera är grundlagsskyddade. Därför är det av största vikt att samtliga politiska partier bjuds in till överläggningar när man diskuterar eventuella inskränkningar i grundlagsskyddad lagstiftning.

Så min uppmaning till Stefan Löfven blir att gör om och gör rätt och bjud även in Sverigedemokraterna till dessa partiöverläggningar så att inte de får ytterligare sympatier bland väljarkåren.

 

Hans Bergström, (S)

ersättare i kommunfullmäktige i Eskilstuna

 

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

SocialdemokraternaSverigedemokraternaDebatt
Relaterat

Mest delat denna vecka