Anställda på Stålforsskolan i Eskilstuna ställer fyra frågor till ansvariga politiker. Foto: Veronica Karlsson.

Debatt: Vi är uppriktigt oroliga för några av våra kollegor

Debatt

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Eskilstunas skolor går back och stora besparingar ska göras. Flera anställda måste sägas upp. Elever med stora behov kommer att få mindre hjälp och lämnas utan chans att nå resultat. Skolor med särskilt svåra socioekonomiska förutsättningar blir ännu mer utsatta. Lärarna kommer att få en ännu mer orimlig arbetsbörda.

”Det går ju inte att leva över sina tillgångar” brukar det framhållas. Men, hallå där! Låt oss särskåda hur mycket (eller lite) Eskilstuna satsar på skolan:

Dessa fakta är hämtade från Lärarförbundets årliga undersökning ”Bästa Skolkommun”, där Eskilstuna 2017 har sjunkit i rankningen från en anständig placering 2016 (plats 178 av 290) till plats 241.

Ett område där Eskilstuna utmärker sig positivt är ”Meritvärde med hänsyn till förutsättningarna”, där vi är på plats 72 av 290. Således gör lärarna ett otroligt bra jobb med tanke på resurserna.

Betydligt dystrare siffror:

Eskilstuna ligger på plats 251 av landets 290 kommuner när det gäller lärartäthet.

Lärarnas hälsa har från 2016 till 2017 kraftigt sjunkit från plats 193 till 255.

Vi är uppriktigt oroliga för några av våra kollegor som "går på knäna” och ”jobbar häcken av sig". Det är våra skickligaste pedagoger, de som med fingertoppskänsla försöker ge varje elev det stöd och den tid som de behöver för att kunna utvecklas både kunskapsmässigt och personligt.

Några frågor till kommunens ansvariga politiker:

1) Är Eskilstuna verkligen en av landets 40 fattigaste kommuner?

2) Annars måste det handla om prioriteringar! Varför väljer Eskilstuna att inte prioritera skolan?

3) Med tanke på sociala aspekter och invandring: Borde inte Eskilstuna åtminstone satsa lite mer resurser?

4) Var finns den politiker som fortfarande har visioner och säger att nu får det vara nog?

Att försöka lösa problemen med mer av det som till stor del orsakat problemen har aldrig lyckats i historien.

Om inte kommunen tar sitt ansvar och prioriterar annorlunda kommer säkerligen flera skolor att krascha och många anställda kommer att ”gå i väggen”. Kostnaderna kommer då att öka ytterligare och leda till nya besparingar. Segregationen kommer till följd av allt detta att öka ytterligare och förstärka de konflikthärdar som redan finns i kommunen.

Tänk om! En liten kostnad nu kan bli en stor besparing på några års sikt!

Tom Arvidsson, Marit Barre, Åsa Zetterlund Bengtsson, Minna Isaksson, Annelie Lindholm, Katrin Malmqvist, Claes Nyman, Kicki O’Gorman, Håkan Olofsson, Beatrice Parkkila, Mats Pettersson, Peter Seberg, Anita Seppänen, Lena Siljebråt,

Pär-Magnus Sjöström, Tanja Smura, Anna-Carin Ström, Jari Varis

Stålforsskolan

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

StålforsskolanDebattskola och utbildning
Relaterat