Det är fullständigt obegripligt hur en domstol som ska följa Barnkonventionen istället traumatiserar redan utsatta barn, skriver Monica Dahlström-Lannes.

Insändare: Stoppa myndigheters övergrepp på barn!

Insändare

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

En person som är dömd för mord, vålds- och sexualbrott får inte arbeta inom sjukvård, skola och barnomsorg. Men samma person kan få hela vårdnaden om sina egna barn, enligt en ny dom i Svea hovrätt.

Den aktuella pappan dömdes till fängelse 2014 för tre fall av misshandel, mot sina två söner och mot en exsambo. Redan 2011 dömdes pappan till villkorlig dom för misshandel av en annan pojke i nedre tonåren, men detta nämns inte i vårdnadsdomen.

Svea hovrätt anser att det finns två huvudsakliga risker att beakta: risken för att barnen utsätts för våld eller kränkningar från pappan och risken för att mamman exkluderar honom från barnens liv.

I ena vågskålen finns en mamma som försöker skydda sina barn från våld och i andra vågskålen en förövare som är dömd för misshandel mot fyra personer.

Det är fullständigt obegripligt hur en domstol som ska följa Barnkonventionen istället traumatiserar redan utsatta barn. Barns rätt har blivit föräldrars rätt.

Myndigheters övergrepp på barn måste stoppas! Sverige behöver en BARNDOMSTOL!

Monica Dahlström-Lannes

Före detta polis och våldsbrottsutredare

Författare till "Mot dessa våra minsta"

Läs mer om dessa ämnen

Insändaremisshandel