Bibliotekschefen tar sommarlov med blanka kalenderblad

Egentligen inleds inte den nya fasen i livet förrän i juni, men med semester att ta ut passar Gerard Adamse på att möta påsken och våren som pensionär. Han lämnar dock inte sin älskade "skattkammare" för gott. Om kollegorna ringer i höst kan deras avgående bibliotekschef mycket väl tänka sig att rycka in som bibliotekarie då och då. Och som låntagare lär han göra frekventa besök på Multeum och övriga filialer i Strängnäs.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-01-08 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gerard Adamse är holländaren som på 70-talet gjorde som många andra europeiska ungdomar och reste till israel för att jobba på kibbutz. Och hem kom han med svensk flickvän från sörmländska Oxelösund.

Paret bodde de första åren tillsammans i Uppsala, Linköping och Borås, där Gerard läste på Bibliotekshögskolan. Hans första jobb tog dem sedan upp till Jämtland.

‒Det var rätt vanligt att man som nybakad bibliotekarie fick ta några år i glesbygden, för arbetserfarenhet och ett bra cv. Det fanns heller inte så många lediga jobb att söka. Men jag trivdes bra på gymnasiebiblioteket i Järpen, i Åre kommun. Och vi älskar skidåkning och friluftsliv, så det passade oss.

Det var till slut insikten om att det aldrig riktigt blir högsommar uppe i norr som fick paret att söka sig söderut.

‒Vi åkte ner en junidag för att hälsa på släkten i Oxelösund. Det var -2 grader på perrongen i Åre och när vi klev av för att byta tåg i Stockholm möttes vi av 25-gradig värme. Det var som om vi åkt ned till Medelhavet. När vi kom hem såg jag en annons om ledig tjänst i Stallarholmen.

Tjänsten blev hans och 1984 gick flytten. Samma sommar stod första delen av vad som i dag är Kulturhuset Multeum i Strängnäs klar. Och in hit kom Gerard så småningom, efter tiotalet år på biblioteksfilialen i Stallarholmen. Inklusive en tid på bokbussen i bygden.

I Strängnäs har han gått från bibliotekarie till tillförordnad och biträdande bibliotekschef. De senaste sex åren har han varit ordinarie bibliotekschef.

Genom åren har mycket hänt, inte minst inom it-utvecklingen, och digitaliseringen av biblioteksvärlden. Det som förr tog en evighet att leta rätt på är numera bara ett knapptryck bort. Och kommunen har utvecklats rejält, konstaterar Gerard Adamse.

Idéerna och diskussionerna kring Multeums form och samhällsroll utmynnade så småningom i dagens utseende. I 15 år har kulturhuset fyllt sin funktion i kommunen, och bibliotekschefen är mycket stolt över både den roll Multeum har som samarbetspartner med kommun och föreningar, och över byggnadens uppgift som kulturhus, mötesplats, kunskapscentral och bibliotek för invånarna. Lika roligt är det att filialerna i Åker, Mariefred och Stallarholmen också utvecklats mot minikulturhus.

Kärleken till böcker och den trivsamma miljön på bibliotek, vilket en gång fick in Gerard Adamse på sin yrkesbana, har hållit i sig.

‒Jag gillar den kollektiva grundtanken, att vi människor går ihop och gör en samling böcker tillgänglig för var och en. I Holland kostar det att bli medlem i ett bibliotek, och jag minns hur fascinerad jag var när jag kom till Sverige och det var helt gratis att få tillgång till alla böcker. Och inte bara de som stod i det närmaste bibliotekets bokhylla. Vill du låna en bok får du göra det oavsett i vilken stad den finns, personalen bara beställer hem den. Vilken skattkammare vi har, säger han, ler och slår ut med armarna mot den älskade bibliotekslokalen med panoramafönster mot Västerviken.

‒Det ska mycket till för att få en på dåligt humör i en miljö där man får låna böcker gratis.

Och han har inte ångrat sitt yrkesval en dag. Speciellt inte tack vare alla goda arbetskamrater och medarbetare, Men nu, efter 34 år i Strängnäs kommuns tjänst är det dags att tacka för sig.

‒ I höst står jag gärna till förfogande, och hoppar in som bibliotekarie när de behöver mig.

Tills dess ska Gerard Adamse njuta av våren och sommaren. Han och hustrun tycker fortfarande om friluftsliv, att resa och att vandra, nära och långt borta.

‒Jag har bland annat tänkt att jag ska upptäcka Stockholm, som man ju oftast bara besöker för att göra något speciellt. Jag har aldrig haft den där "Stockholm i mitt hjärta"-känslan, den skulle jag vilja hitta.

‒Kanske går jag så småningom en högskolekurs och lär mig något nytt, vidgar mitt lite snäva perspektiv. Men framför allt vill jag ha ett långt sommarlov, med en blank kalender utan bokningar, och hitta tillbaka till känslan som barn, när vissa sommardagar fick vara lite tråkiga.

‒Och så lär jag komma hit och låna nya guldkorn med jämna mellanrum. Nu ska jag se till att läsa mer.

[fakta nr="1"]

Gerard Adamse

Aktuell: Strängnäs bibliotekschef, som på Skärtorsdagen gör sina sista timmar på posten. Går i pension i juni.

Ålder: 65 i höst.

Från: Rotterdam i Holland.

Bor: Hus och trädgård i Stallarholmen.

Familj: Fru, två söner och en dotter.

Bibliotekschefens boktips: "Nu var det 1914" – Eyvind Johnson, "Spionernas arv" – John Le Carré, "Grace" – Paul Lynch, "Den gröna vägen" – Anne Enright, "Kanada" – Richard Ford.