Per-Ola Lisjö på Böcklinge gård har i dag drygt 70 kor. I den nya ladugården, som ska vara klar framåt jul, kommer det att finnas plats för 150 kor.
– Det är för att hänga med i utvecklingen, säger Per-Ola Lisjö om satsningen.
Den nya ladugården kommer att vara bättre än den gamla både när det gäller teknik och djurens miljö. I den gamla ladugården står djuren uppbundna, men i den nya kommer de att gå löst.
– Djurvälfärd är viktigt för mig. Friska djur som mår bra är lönsamma, säger Per-Ola Lisjö.
Sommarens torka har dock inneburit vissa problem. Det är knapert med foder inför vintern.
– Med dubbelt så många kor här efter nyår blir det kanske ett litet problem, men problem är till för att lösas.
Hur kommer du att lösa det?
– Ja, vi har ju fått regn här så nu gäller det att skörda allt som man har möjlighet att ta reda på.
Per-Ola Lisjö utgår från att han inte kommer att behöva nödslakta några djur.
– Det måste lösa sig, säger han.
För ett par år sedan var det mjölkpriset som vållade bekymmer. När det var som lägst sommaren 2016 låg grundpriset runt 2,30 kronor per kilo. Sedan dess har priset höjts.
– Vi har nog 3,50 i dag med tillägget för sommarmjölken. Det bär sig, men vi bygger inte upp några reserver, säger Per-Ola Lisjö.
Sommarmjölken är ett system som Arla använder sig av för att premiera bönder som låter sina kor vara ute minst 25 procent extra utöver de tre månader som de flesta kor brukar får vara ute på sommaren enligt gällande betesregler. Per-Ola Lisjö är positiv till sommarmjölken.
– Det är en väldigt bra signal. Det blir liksom en folkomröstning. Har folk köpt mer sommarmjölk vill de ju ha kor på bete. Annars kanske vi inte ska bry oss om det framöver.
Det förbättrade mjölkpriset har viss betydelse för satsningen på en ny ladugård. En annan orsak är att den gamla ladugården blivit sliten. Den renoverades senast 1998-1999.
– Man går dit varje dag och vet inte vad man ska laga för det går sönder något hela tiden. Det är inte roligt och det tar tid, säger Per-Ola Lisjö.
Den nya ladugården blir drygt 2 000 kvadratmeter stor. I ladugården kommer det att finnas tjocka madrasser som korna kan ligga och vila på. Korna får fri tillgång till foder. Konstruktionen har smarta lösningar för ventilation och utgödsling. Det kommer att finnas en mjölkgrop så att personalen inte behöver böja sig ner när korna ska mjölkas. Ett dataprogram håller koll på hur varje enskild ko mjölkar.
Vi kommer att hugga upp rätt så mycket gamla beten som har varit förskogade i många år. Det kommer att bli betesmark igen.
Per-Ola Lisjö menar att det nya systemet innebär både bättre arbetsmiljö och bättre arbetstider. Han planerar att anställa en eller två personer för att sköta driften. På så sätt hoppas han själv få mer tid över till andra sysslor på gården.
– Sedan är det roligt att jobba med friska och nöjda djur som mår riktigt bra. Det har inte varit några problem med de uppbundna, men min förhoppning är att det här ska bli bättre.
Han hoppas att djurvälfärd ska bli ett starkare försäljningsargument framöver. Ökningen av antalet kor innebär flera fördelar.
– Det blir mer öppna landskap runtomkring en sån här ladugård. Vi kommer att hugga upp rätt så mycket gamla beten som har varit förskogade i många år. Det kommer att bli betesmark igen.
Bygget av ladugården har föregåtts av en lång förberedelseprocess.
– I tio år har vi lagt pusselbitar på plats för att komma hit. Jag har haft ett bra nätverk med engagerade kollegor och rådgivare och mig.