Debatt: Begränsa inte medborgarnas möjlighet till inflytande

Miljöpartiet vill behålla medborgarförslag fram tills dess att ett annat alternativ finns på plats. Adventskalendern på Fristadstorget är ett exempel på ett medborgarförslag. Foto: Niklas Holm

Miljöpartiet vill behålla medborgarförslag fram tills dess att ett annat alternativ finns på plats. Adventskalendern på Fristadstorget är ett exempel på ett medborgarförslag. Foto: Niklas Holm

Foto:

Övrigt2017-06-08 07:39
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Miljöpartiet tar medborgarnas inflytande på allvar. Under den förra mandatperioden infördes medborgarförslag på förslag av Miljöpartiet. Att majoriteten nu vill avveckla medborgarförslagen tycker vi är fel. En levande och vital demokrati förutsätter ett ökat medbestämmande.

Den politiska majoriteten i Eskilstuna har meddelat att möjligheten att lämna medborgarförslag ska slopas från och med nästa år. Detta motiveras med att medborgarförslag inte är så demokratiskt som det låter, att få förslag lämnas in och att än färre av dem bifalls. Argumentationen sviktar dock. Miljöpartiet menar att det istället finns goda skäl att ta medborgares inflytande på allvar och behålla medborgarförslag fram tills dess att jämförbara alternativ finns på plats.

Kommande mandatperiod ska antalet politiker i fullmäktige och nämnder minska i Eskilstuna kommun. Färre politiker innebär en totalt mindre representation och därmed en mindre kontaktyta mellan politiker och medborgare. Det finns därför behov av att öka medborgarnas inflytande, inte minska.

I dag är endast cirka tre procent av medborgarna medlemmar i ett politiskt parti. Det är därför viktigt att också ha öppningar till inflytande för medborgare som vill vara partipolitiskt oberoende. Medborgarförslag är just en sådan skarp och direkt form av demokrati som möjliggör för medborgare att påverka utan att vara med i ett parti.

Den politiska majoriteten genomför nu politik på en rad områden som ökar avståndet till medborgare och brukare. Ett exempel är avveckling av Torshälla stads förvaltning. Centraliseringen av måltidsorganisationen och avveckling av Torshälla fastighetsbolag är andra exempel. Nu vill majoritetens dessutom avveckla medborgarförslagen. Centralisering är ett sätt att flytta makt och inflytande från brukare, barn, unga – ja, från alla dem som berörs och omfattas av kommunens verksamheter. Miljöpartiet i Eskilstuna vill att beslut ska fattas så nära den som berörs av beslutet som möjligt. Det finns ett behov av ökad närdemokrati och ökad kontakt mellan medborgarna och deras politiska företrädare. Synen på medborgarna som "kunder" till en serviceorganisation motverkar detta och ger istället kommunen en roll som lokal välfärdsfinansiär där politiker riskerar att bli mindre synliga.

Att utveckla medborgarförslag genom att införa så kallat e-förslag eller e-petition kan vara en god sak men ta då medborgarnas inflytande på allvar och avveckla inte medborgarförslagen innan nya alternativ är på plats och i drift. Med fler delaktiga så blir besluten bättre. Miljöpartiet kommer fortsätta att driva på för en stärkt närdemokrati. Delaktighet bygger en stark och öppen kommun.

Magnus Arreflod och Marielle Lahti

gruppledare för Miljöpartiet i Eskilstuna