Debatt: Fotbollens samhällsnytta är värd miljarder

En investerad krona i breddfotboll ger tio kronor tillbaka i samhällsnytta. Det är alltså en mycket god idé att satsa på fotboll, skriver Sörmlands och Svenska fotbollförbundet.

En investerad krona i breddfotboll ger tio kronor tillbaka i samhällsnytta. Det är alltså en mycket god idé att satsa på fotboll, skriver Sörmlands och Svenska fotbollförbundet.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-11-26 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svenska fotbollförbundet, SvFF, presenterade tidigare i höstas en studie, gjord av Social Return On Investment, SROI-studien, som visar att svensk fotbolls nytta för samhället värderas till 23 miljarder kronor. Fotbollen bidrar till samhället på många olika sätt men för första gången finns fakta räknat i kronor.

I Södermanlands fotbollförbund, SöFF, värderas samhällsnyttan av breddfotbollen till 602 miljoner, i form av ekonomiska, sociala och hälsomässiga effekter – bland annat genom minskad brottslighet, förhindrade fall av flera livsstilssjukdomar och inte minst genom ideellt arbete.

Svensk breddfotboll bidrar till över 9 000 arbetstillfällen, vilket i Södermanland ger 165 arbetstillfällen. Det ideella arbetet inom breddfotbollen motsvarar 171 miljoner kronor i Södermanland och över 6 miljarder kronor i Sverige. En investerad krona i breddfotboll ger tio kronor tillbaka i samhällsnytta. Det är alltså en mycket god idé att satsa på fotboll.

SROI-studien visar att de hälsomässiga effekterna i SöFF är 414 färre fall av hjärt- och kärlsjukdomar och 27 färre fall av psykisk ohälsa. Vi kan vara överens om att fotbollen ger fysisk aktivitet och rörelse. Detta innebär att fotboll bidrar till att förhindra såväl psykisk ohälsa som stillasittande och övervikt, inte minst för barn och unga.

SöFF är, liksom SvFF, en del av samhället. I vår värdegrund står att läsa att vi engagerar oss såväl inom den egna verksamheten som i idrottsrörelsen och samhället i övrigt. I våra 113 fotbollsföreningar i Södermanland bedriver vi samhällsnytta och bidrar till ett mer inkluderande samhälle som bygger på alla människors lika värde.

I våra föreningar skapar vi förutsättningar för unga och gamla, erfarna och nya, tjejer och killar att spela fotboll och vara fysiskt aktiva. I våra föreningar arbetar vi särskilt med jämställdhet, demokrati och integration.

Vi vill bli fler som spelar fotboll längre. Vi vill att fler tjejer ska hitta och trivas i vår fantastiska idrott, både som spelare och ledare. Vi vill att våra föreningar ska få tillräckliga resurser för att bedriva bra verksamhet. Vi vill att det ska finnas tillräckligt många fotbollsplaner för att alla som vill ska kunna spela fotboll hela året i hela landet. Det är utmaningar vi antar och med aktuella bevis som visar att vår breddfotboll bidrar med 23 miljarder i samhällsnytta känner vi oss tryggt förvissade om att Svensk Fotboll är och kommer vara en viktig spelare i det framtida samhällsbygget.

Nina Lindström

Ordförande Södermanlands fotbollförbund

Karl-Erik Nilsson

Förbundsordförande Svenska fotbollförbundet