Debatt: Sjukhusens strukturomvandling har styrts av alternativa fakta

Kommer landets riksdag avbryta avvecklingen av de små sjukhusens intensivvård nu när rätt fakta kommit fram? undrar Anders Mansten.

Kommer landets riksdag avbryta avvecklingen av de små sjukhusens intensivvård nu när rätt fakta kommit fram? undrar Anders Mansten.

Foto:

Övrigt2018-02-02 06:12
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan trettio år har landets mindre sjukhus varit lovligt villebråd för politiker och tjänstemän i landsting och regioner. Startskottet avfyrades i och med bildandet av regionerna Skåne och Västra Götaland. Det var sedan dessa två som under nittiotalet ledde arbetet där akut opererande vård och förlossningsvård lades ner på de mindre sjukhusen, i allmänhet tillsammans med intensivvårdsavdelningen.

Att storregionmarschen sedan gjorde på stället halt och istället avlöstes av skyltbytarregioner, det vill säga landsting som bytte namn och logotyp, har nog de flesta av oss noterat. Plus att detta innebar ännu ursinnigare jakt i skyltbytarregionerna på de mindre sjukhusen.

På senare år har ett motsatt fenomen växt i styrka. Medborgarmanifestationer i protest mot förändringarna.

Av politiker i alla partier i alla landsting och regioner uppfattas protesterna som känsloutspel styrda av okunskap och lokal patriotism. Därför att politiker och tjänstemän i alla år har lutat sig mot styrda rapporter och utredningar som visar att små sjukhus är farligare för patienterna.

Särskilt stort inflytande på senare år har Måns Roséns utredning fått som visar hur femhundra människoliv skulle sparas om den opererande sjukhusvården koncentrerades i ännu större grad. Vilket gjort att det fåtal bevarade länsdelssjukhus som återstår i landet – exempelvis Nyköping, Västervik och Eksjö – även de idag är akut utrotningshotade.

Så har plötsligt Dokument inifrån (SVT) de senaste veckorna dragit undan skynket framför tre decennier av hjärntvätt. Sedan programmet förtjänstfullt har visat att Måns Roséns siffror helt saknar vetenskapligt stöd och verklighetsförankring.

Flera följdfrågor reser sig efter Dokument inifråns avslöjanden:

Kan och kommer lokala landstings och regionpolitiker redan nu ta till sig det faktum att tre decenniers strukturomvandling av landets sjukhus har styrts av alternativa fakta? Så att pågående avveckling av akut opererande vård, förlossnings- och intensivvård, till exempel på de här ovan nämnda sjukhusen, kan avbrytas?

Kommer landets riksdag att svälja förtreten och ändra kurs?

Förhoppningsvis så att den nödvändiga myndighetsutredning sjösätts angående patientsäkerhetskonsekvenser för alla de svenska akutsjukhus som i dag saknar intensivvårdsavdelning.

Anders Mansten

Anestesi- och intensivvårdsöverläkare samt folkvald fullmäktigeledamot i Nyköping, Sörmland