Fåglar bakom glas och ram

Majestätiska örnar, uttrycksfulla fiskgjusar och en skir liten silvertärna - fotografen Lars-Erik Eklund vet hur man fångar vilda fåglar med kameran. Nu visar han sina bilder i ett galleri i Wäsby magasin och stall utanför Torshälla.

Lars-Erik Eklund fotograferar fåglar. Den 9 september öppnar han sin första utställning i Wäsby magasin och stall i Mälarbaden utanför Torshälla.

Lars-Erik Eklund fotograferar fåglar. Den 9 september öppnar han sin första utställning i Wäsby magasin och stall i Mälarbaden utanför Torshälla.

Foto:

Övrigt2017-09-08 07:13
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det luktar fortfarande målarfärg i det ljusa och rustika galleriet i en gammal renoverad stallbyggnad på säteriet Wäsby i Mälarbaden. En miljö där Lars-Erik Eklunds naturfoton får rejält med utrymme.

Huvudpersonerna i utställningen är ett gäng vilda fåglar, som man kan säga har gjort en överenskommelse med Lars-Erik Eklund. Han ger sig ut med båt och kamera på Mälaren. I barlasten har han också rå fisk. Lars-Erik Eklund kastar fisken i vattnet och fåglarna kommer. Numera så fort de får syn på hans båt.

‒De är oskygga, de är vana vid att yrkesfiskare kastar fisk åt dem, berättar Lars-Erik Eklund.

Det hela började för nio år sedan, när Lars-Erik pensionerade sig från jobbet på marknadsavdelningen på Volvo. Fotohobbyn som stått på standby fick ta större plats i hans liv. Köpet av en digitalkamera spädde på entusiasmen. Snart satte han upp ett mål. Han skulle fotografera fiskgjusar.

‒Det är vackra fåglar, säger Lars-Erik Eklund, som nu har sitt livs första utställning.

Vad gör ett bra fågelfotografi?

‒Jag vill att det ska hända något i bilderna, att fågeln har en fin pose, eller att kompositionen med färg och form blir bra, säger Lars-Erik Eklund.

Vi tittar närmare på en bild av en fiskgjuse i flykten som blickar rakt in i kameran. Det gul-svarta ögat utstrålar attityd och vaksamhet.

Fiskgjusen är en stor rovfågel med ett litet, runt huvud och karaktäristisk ljus undersida. Den är snabb och lever uteslutande på färsk fisk. Den behöver öppet vatten för att överleva och är därför en flyttfågel. Det finns cirka 4000-5000 häckande par i Sverige, varav 300 finns i Sörmland.

Det sista året har det också dykt upp ett havsörnspar när Lars-Erik Eklund ger sig ut på sina fotoutflykter. Havsörnen är inte lika utbredd, det finns kanske 700-800 par i Sverige, varav 40-50 häckar i Sörmland. Numera är örnen ett viktigt motiv för Lars-Erik Eklund, och de flesta av bilderna han visar i galleriet Wäsby föreställer örnar.

Örnen äter mest fick, men är något av en asätare och livnär sig också på kött. Därför överlever den i Sverige året runt och en del av örnbilderna i utställningen visar örnar på is.

Utställning

Naturfotografier av Lars-Erik Eklund

Galleriet i Wäsby magasin och stall i Torshälla

Pågår 9 september -7 oktober