Sluta skrämma barnen

Vi har mycket att tacka kärnkraftverken (Oskarshamn på bilden) och fossila bränslen för, anser "Sanningssökare".

Vi har mycket att tacka kärnkraftverken (Oskarshamn på bilden) och fossila bränslen för, anser "Sanningssökare".

Foto:

Övrigt2018-08-13 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svensk media och några kändisar sprider ovederhäftig information om en framtida klimatkatastrof orsakad av vår användning av fossila bränslen. Man skrämmer barn med tvivelaktig information och bidrar därmed till att skapa ångest. Detta borde inte vara tillåtet.

I stället borde man upplysa om att det välstånd vi har i dag har vi tack vare de fossila bränslena och kärnkraften. Utan dessa hade den teknikutveckling som har skett sedan mitten av 1800-talet inte varit möjlig. Vi hade varit kvar i en värld med en långt mer omfattande fattigdom och ohälsa.  Vi hade saknat de möjligheter till kommunikation i alla dess former som vi har, möjlighet att effektivt värma och kyla bostäder och möjlighet att laga mat utan öppen eld. Det är cyniskt att förmena fattiga människor dessa möjligheter.  

Att vurma för sol- och vindkraft som bara producerar intermittent och som kräver stora investeringar i elnäten och att tro att man kan ersätta kärnkraften, som står för 40 procent av vår elenergi , med sol- och vindkraft är naivt.

Tack vare ökningen av koldioxidhalten i atmosfären växer skogen som aldrig förr, öknarna minskar och de för livsmedelsproduktionen nödvändiga grödorna växer bättre än någonsin.  Varför talar våra medier och politiker inte om koldioxidens positiva effekter?

Aktivisterna blandar ihop miljö och klimat. Att vi ska värna om miljön genom att inte släppa ut giftiga kemikalier är självklart. Men koldioxiden är inte giftig. Den är helt nödvändig för fotosyntesen och har stora positiva effekter.

Klimatet har i alla tider varierat. Det talas om konsensus i klimatfrågan, men konsensus verkar bara finnas när det gäller att utesluta öppen diskussion i våra media.

Sanningssökare

Läs mer om