Utredning om miljöbrott vid Hyndevadsdammen nedlagd

Det blir inget åtal mot Hjälmarens vattenförbund för att man släppt ut för mycket vatten vid Hyndevadsdammen. Samtidigt växer frustrationen och ilskan bland fiskare och båtfolk i Hjälmaren över det låga vattenståndet.

Det blir inget åtal mot Hjälmarens vattenförbund, som äger Hyndevadsdammen där utflödet från Hjälmaren regleras.

Det blir inget åtal mot Hjälmarens vattenförbund, som äger Hyndevadsdammen där utflödet från Hjälmaren regleras.

Foto:

Övrigt2018-02-12 16:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tidningen har i en rad artiklar skrivit om åtalsanmälde därför Hjälmarens vattenförbund till riksenheten för miljö - och arbetsmiljömål i Jönköping. Brottsmisstanken var otillåten miljöverksamhet och utredningen leddes av åklagare Jan-Olof Andersson. Han har nyligen beslutat att lägga ned förundersökningen med hänvisning till att det inte går att bevisa att någon gjort sig skyldiga till brott.

– Sammantaget har det inte gått att påvisa att de som reglerar vattnet visat oaktsamhet och jag kan inte lägga dem till last för de avvikelser som skett, säger han och påpekar att det finns motstridiga intressen i vattendomen som blir problematiskt i ett straffrättsligt perspektiv.

Bland boende vid Hjälmaren växer både ilskan och oron. Den varma sommaren med låga nederbördsmängder har lett till att vattenståndet i Hjälmaren för närvarande ligger cirka 25 centimeter under det årsnormala.

– Det går inte att använda den uppbyggda strukturen vid bryggor så det blir mer tunga lyft. Och det finns fiskare på ön Valen som har det riktigt stökigt. Deras färja kan inte gå med tung last, då kör den fast, säger Hans Johansson, ordförande i Hjälmarens fiskareförbund.

– Problemen för egen del är hanterbara, men det jag tycker speciellt illa om är att vi har en vattendom som kan tolkas på olika sätt. Jag tycker att vattenförbundet tolkar domen till fördel för vattenkraftverken i Eskilstunaån, säger han.

I Facebookgruppen Rädda Hjälmaren vittnar boende runt sjön om de besvärliga konsekvenserna av det låga vattnet. Här florerar också uppgifter om att vattenutsläppen även i dag är långt över de tillåtna. Men det tillbakavisas av Björn Larsson (S), ordförande i Hjälmarens vattenförbund.

– De hänvisar till SMHI:s uppgifter men SMHI har ingen mätstation på plats, de gör beräkningar på inflödet av vatten och det motsvarar inte de faktiska utsläppen.

Han har förståelse för de drabbades känslor men menar att förhållandena inte är exceptionella.

– Jämfört med Mälaren och Vänern ligger Hjälmaren bra till, säger han.

Hjälmaren

Hjälmaren ägs av Hjälmarens vattenförbund som består av fem kommuner; Eskilstuna, Örebro, Katrineholm, Vingåker och Örebro, samt fyra representanter från jordbruks- och kraftverksintressen. Förbundet äger Hyndevadsdammen i Skogstorp där vattenflödet regleras.