På sensommaren skrev Bengt Sjöberg en hyllningssång till sin nya hembygd vid Mälaren. Innehållet i den låt som släpptes på Youtube den 15 november är inte lika positivt.
Videon visar bilder från bland annat skolorna i Fogdö, Stallarholmen och på Tosterö. I texten nämns ord som skattepengar, besparingar, service, trygghet och "politiker som inte vill lyssna".
[youtube id="_GFxgk8zKQE"]
Under de fyra första dygnen hade "Vi vill ha vår skola kvar" 280 Youtube-visningar.
‒Den är dessutom delad i flera Facebook-grupper, säger Sjöberg.
Har du fått ta emot ris eller ros?
‒Hittills är alla kommentarer positiva.
Bengt Sjöberg gick själv i småskolan i sörmländska Mölnbo. Från och med årskurs sju bussades han till Järna.
‒Det var en jobbig omställning, bland annat på grund av tidiga morgnar. Jag hade hellre fortsatt att gå i skolan i samhället där vi bodde.
En annan plats han varit bosatt på är Laxne mellan Mariefred och Gnesta.
Där las skolan ner, vilket drabbade hans familj.
‒Majoriteten i den kommunen bestod också av socialdemokrater och moderater.
Redan när debatten i Gnesta kommun pågick skrev han en låt som nu reviderats för att handla om Strängnäsbygden – och grundskolans omorganisation.
‒Det känns som att vi har haft otur, konstaterar Bengt Sjöberg.
I familjen ingår tre barn. De går i nian, sjuan och tvåan på Stallarholmsskolan och förutom den äldste i skaran kan alla påverkas av den tilltänkta omorganisationen.
‒Min dotter i årskurs två är faktiskt klasskramat med barn- och utbildningsnämndens ordförande Maria Antropowa Ehrnfelts dotter, säger fritidsmusikern.
Är du politiskt intresserad?
‒Absolut. Såväl lokalt som på riksplanet.
Vad ska du rösta på näsa gång?
‒Det lutar åt Miljöpartiet.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Maria Antropowa Ehrnfelt (M), också från Stallarholmen, känner till låten "Vi vill ha vår skola kvar". Hon lyssnade av den i fredags kväll. Maria Antropowa Ehrnfelt är inte helt nöjd över att fokus hamnat på landsbygd och inte på kunskap
Vad tycker du om Bengt Sjöbergs initiativ?
‒Säg så här, det engagemang och den drivkraft som finns i hela kommunen i skolfrågan är helt fantastiskt. Men vad som blivit fel i debatten är att allt kommit att handla om den drabbade landsbygden. Men genom att skapa bärkraftiga enheter som kan möta de utmaningar vi står inför så säkrar vi för framtida generationer.
Barn- och utbildningsnämnden fattar beslut i frågan den 28 november. Sen går ärendet vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.