Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Eva Burman svarar på Sverigedemokraternas insändare om näthat och polisresurser.

Replik: SD bör rannsaka sig själva

Replik

Det här är en replik. Repliken är en text där man ges möjlighet att bemöta information i en tidigare ledare, debattartikel eller insändare. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, är en av många SD-politiker som sedan starten var med i hatgruppen Stå upp för Sverige. Där frodas näthatet mot invandrare och över 200 kommentarer har anmälts till polisen som misstänkta hatbrott, några har lett till fällande dom. Marttinen gick ur gruppen när han konfronterades med uppgifterna. Stå upp för Sverige i sig är nära kopplad till Sverigedemokraterna som parti och där uppmanas medlemmarna att rösta på SD. Därför blir det märkligt när SD använder även denna brännande fråga, Eskilstuna-Kurirens granskning, till röstfiske. Återigen med felaktiga påståenden.

Inledningsvis påstår SD och Marttinen att regeringen satsat på invandringen i stället för polisen de senaste åren. Det är fel. Antalet polisanställda har ökat sedan 2015 enligt färsk statistik. Lika fel är det att påstå att polisnärvaron minskat i utsatta områden när resurserna där tvärtom har ökat. Detsamma gäller påståendet att antalet sexualbrott ökat kraftigt under de senaste åren.

Att många utsätts för våldtäkt är givetvis tragiskt och att mörkertalet är stort visar inte minst #metoo. Men allt beror på hur man räknar. BRÅ skriver själva att ökningen ska ses i ljuset av att rubriceringen av våldtäkt har förändrats och det som tidigare var sexuellt utnyttjande är i dag våldtäkt. Dessutom räknas en anmälare som utsatts för upprepade våldtäkter av samma person nu som flera fall i statistiken. Förändringarna är bra för brottsoffren, men gör det svårt att jämföra statistik över tid. Marttinen har rätt i att det är ett problem att dessa utredningar inte prioriteras, det är få som inte håller med.

När Marttinen och SD menar att normaliseringen av det högerextrema näthat, med hänvisning till Eskilstuna-Kurirens granskning, beror på att partier EK stödjer (?) sparat på polismyndigheten går det för långt. Tidningen stödjer inget enskilt parti. Och normaliseringen av hatretoriken har inget med polisresurser att göra. Om Sverigedemokraterna vill agera mot det högerextrema näthatet bör de rannsaka sig själva i stället för att peka finger på andra. En snabb sökning på SD och näthat talar för sig själv.

Eva Burman

chefredaktör

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstuna-KurirenSverigedemokraternaMediaReplik
Relaterat