11 heta tips i Strängnäs i sommar

Strängnäs
annons

När du har ledig tid i Strängnäs med omnejd – missa inte de här pärlorna!

1. Bästa uteserveringen

Thai garden och Hamnkrogen öppnar sin gemensamma uteservering i Västerviken lagom till att dagarna börjar bli sådär behagligt varma. Att sitta under äppelträden nedanför kvarnen och blicka ut över den sjudande hamnen är oslagbart en solig sommardag.

1 Foto:

2. Storslaget

Lämna stadslivet, packa ryggsäcken och dra till skogs. Vandra eller paddla gör du gärna vid Marvikarnas naturreservat utanför Åkers styckebruk. Den välutmärkta Sörmlandsleden snirklar sig fram och tillbaka i skogarna kring Skottvångs gruva, och har du tur kan du se en fiskgjuse fånga sin middag i vikarnas mörka vatten.

2 Foto:

3. Mysigaste gatan

Poeten Bo Setterlind ska ha utsett Gyllenhjelmsgatan i Strängnäs till Sveriges vackraste gata. Men Hospitalsgatan ett stenkast bort är inte så illa den heller. Med sina småbutiker utgör den en bra grund för mysshopping. Den som blir trött i fötterna av att traska genom stan kan vila sig med en glass vid fontänen i Ugglans park.

3 Foto:

4. Sockerchocken

Det berömda kakbordet på Taxinge slott ger varje gotteråtta sitt lysmäte. Toppa upplevelsen genom att färdas dit med ångbåten Maja eller museijärnvägen, båda utgår från Mariefred.

4 Foto:

5. Trendsäkert

Food trucks är hetare än någonsin och i sommar invaderar de allra bästa Mariefred för tredje året i rad. Den 21–22 juli kämpar snabbmatskockarna i de portabla restaurangerna om medaljerna i nordiska mästerskapen. Var beredd på långa köer, men maten är oftast väl värd väntan.

5 Foto:

6. Mäktigaste utsiktsplatsen

Långberget reser sig över Strängnäs som en långsmal ås. Från dess höjder utlovas fina vyer över hela staden, och snart invigs Kungstornet som ska maxa upplevelsen ännu mer. Lättast är det att ta sig dit via Långbergsskolan eller restaurang Skogshyddan.

6 Foto:

7. Välsmakande eko

Hornuddens trädgård utanför Strängnäs öppnar sitt kafé på vårkanten och erbjuder sedan ekologiskt och närproducerad mat och fika onsdag-söndag hela sommaren. Tajma besöket med fint väder så att du kan sitta på uteserveringen vid Mälarens strand.

7 Foto:

8. Gammalt men hett

Bumling och Söderström på Rådhustorget i Mariefred har mängder av ögongodis för den som har fått smak för svensk formgivning från 1900-talets senare hälft. Bersåserviser trängs med gamla radioapparater och teakmöbler på butikens allt för få kvadratmeter. Den som färdas med bil bör också göra ett stopp vid antikladan på Qvartinge gård, men ring och boka in besöket först.

8 Foto:

9. Värt ett besök

Gula industrihuset har blivit en nod för konstnärer, inredare, mathantverkare och antikhandlare i Stallarholmen. I den före detta fabriksbyggnaden kan du både shoppa och äta dig mätt, samt ta ett dopp i Mälaren precis intill.

9 Foto:

10. Svalkande

Börjar det bli svettigt? Ta ett dopp vid någon av de många baden i Strängnäs kommun. Mälaren är alltid nära och det finns allt från centrala sandstränder till klippor och mer avskilda vikar. Ta med dig badkläder och sluta vara en sån kruka.

10 Foto:

11. Brödmecka

Annas hembageri på Hammarvägen i Mariefred utökar sin uteservering den här sommaren och det prisbelönta brödet går lika bra att köpa med sig till en picknick i Hjorthagen eller som tillbehör till kvällens grillning.

11 Foto:

annons

Mest delat denna vecka