Rättegången inleds under måndagen i Eskilstuna tingsrätt. Foto:

20-åring inför rätta för flera personrån

Eskilstuna

Två unga killar rånades och en tredje utsattes för rånförsök - under en och samma kväll. Nu ställs den misstänkte gärningsmannen, en 20-åring från Eskilstuna, inför rätta.

Vid 22-tiden lördagen den 5 augusti fick polisen larm om en pågående misshandel i Rothoffsparken. Flera personer uppgavs ha gett sig på en ensam kille med sparkar och slag. Polisen ryckte ut och kunde kort senare gripa en av personerna, 20-åringen.

Nu ställs 20-åringen inför rätta, men det stannar inte vid misshandeln. Enligt åtalet mot honom ska offret, en 16-årig kille, även ha rånats på sin mobil, sin klocka och sitt bankkort.

Vid samma tillfälle ska den 16-årige killens jämnårige kompis ha utsatts för ett rånförsök. 20-åringen har enligt åklagaren tryckt ner killen på marken och slagit honom i ansiktet, i ett försök att tvinga till sig hans mobiltelefon. Dock utan att lyckas komma över den.

Misshandeln som skedde i samband med det fullbordade rånet betraktas som grov. 20-åringen och de andra personerna som deltog i den ska ha överöst 16-åringen med sparkar och slag, även mot ansiktet. Enligt åklagaren visade de särskild hänsynslöshet och råhet.

Åtalet mot 20-åringen rymmer ännu ett personrån. Även i det fallet är offret ungt, en 15-årig kille. Det personrånet skedde på Rademachergatan samma kväll som händelserna i Rothoffsparken. Enligt åtalet tryckte 20-åringen upp 15-åringen mot en husfasad och tvingade till sig hans mobiltelefon och busskort.

— Vet du inte vem jag är? ska han ha frågat 15-åringen.

20-åringen har i förhör nekat till anklagelserna. Åklagaren har dock en lång rad vittnen som uppges kunna styrka brott i samtliga fall, och även bilder från övervakningskameror i centrum som uppges visa att 20-åringen är gärningsmannen.

Utöver de två rånen, rånförsöket och den grova misshandeln åtalas 20-åringen för två fall av ringa narkotikabrott. Vid gripandet den 5 augusti ska han ha haft 15 narkotikaklassade tabletter på sig, och dessutom testades han positivt för amfetamin. De två ringa narkotikabrotten har han till skillnad från övriga brott erkänt.

Huvudförhandling i målet inleds under måndagen i Eskilstuna tingsrätt, och beräknas kräva ytterligare två rättegångsdagar senare i veckan.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaEskilstuna TingsrättRothoffsparkenBrottKrimUngdomarmisshandelrån
Relaterat

Mest delat denna vecka