En 36-åring i Eskilstuna har dömts till grov skadegörelse efter att ha tömt en brandsläckare i sin ex-flickväns lägenhet.

36-åring tömde brandsläckare i ex-flickvännens lägenhet

Eskilstuna

Hon befann sig i köket när det plötsligt kom in ett vitt moln i lägenheten. Hon trodde att det var någon som försökte gasa henne och vännerna som fanns i bostaden. Strax efteråt såg hon ex-pojkvännen utanför huset, iförd huva och dödsskallemask. Nu har tingsrätten dömt honom.

Det var i februari 2017 som händelsen inträffade i en bostad på norr i Eskilstuna.

Kvinnan och mannen, en 36-årig Eskilstunabo, hade tidigare varit ett par. Nu var förhållandet slut och han hade flyttat från den bostad där de tidigare bodde i tillsammans.

Den där dagen i början av februari förra året befann sig kvinnan i bostaden tillsammans med några andra vänner. Hon stod i köket när det plötsligt kom in ett vitt moln i lägenheten och hon trodde att det var någon som försökte gasa henne och de personer som befann sig där. I polisens förhör berättar både kvinnan och en manlig bekant hur de öppnade fönstren för att få luft och hur de båda fick syn på kvinnans tidigare pojkvän när han steg ut från en port i huset. Han hade huva och en dödsskallemask på sig, vände sig mot dem och log innan han traskade vidare därifrån.

I förhören säger kvinnans vän att han trodde att det var tårgas som vällde in i lägenheten och att röken var så tjock att han inte såg sina egna händer.

Kvinnan berättar att hon såg ex-pojkvännen komma ut från porten samtidigt som de öppnade fönstren för att vädra. Från förundersökningen: "Han skriker något och ler samt verkar skadeglad.... Han hade en dödskallemask som täckte halva ansiktet och luva på sig" säger kvinnan till poliserna, intygar att hon känner igen ex-pojkvännen och är helt säker på att det är han.

Ex-pojkvännen har nekat till anklagelserna och säger att han var med en annan tjej och tittade på TV. Brandsläckaren som polisen hittade en bit från kvinnans bostad var hans, men hur den hamnade i en buske utomhus hade han ingen aning om.

Efter genomgången rättegång anser tingsrätten att det inte är någon större tvekan om att det är kvinnans ex-pojkvän, 36-åringen, som är skyldig till att ha tömt pulversläckaren i hennes lägenhet så att det blev omfattande skador. Hon tvingades bo på hotell efter händelsen och både livsmedel och hemelektronik fick kasseras. Försäkringsbolaget fick anlita ett speciellt saneringsföretag för att sanera möbler och bostad.

"Det är således en betydande skada som 36-åringen har orsakat genom gärningen", skriver tingsrätten bland annat i domen.

36-åringen döms för grov skadegörelse till skyddstillsyn. Han ska också genomgå ett speciellt påverkansprogram som frivården bestämmer. Han ska också betala drygt 125 000 kronor i skadestånd till det försäkringsbolag som fick ta hand om saneringen efteråt. Också kvinnan ska få ett skadestånd på 9 200 kronor för bland annat städning, självrisk och kränkning.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaBrottKrimSkadegörelse
Relaterat