Foto:

42-åriga Eskilstunakvinnan misstänks ha hotat förhörsledare

Eskilstuna/Arboga

Den 42-åriga Eskilstunakvinna som sitter häktad misstänkt för mord och mordförsök på sina föräldrar har nu också begärts häktad för mordet på sin make. Det uppger Åklagarmyndigheten. Kvinnan är på sannolika skäl misstänkt också för det mordet.

Händelsen ägde rum i augusti 2015 då mannen hittades drunknad utanför Arboga. Händelsen utreddes aldrig som ett mord då, utan kom att göra det först efter att ett försäkringsbolag hade slagit larm om att allt inte stod rätt till. Efter ett överklagande togs utredningen upp, den här gången som en mordutredning.

Eskilstunakvinnan har tidigare delgivits misstanke om mord på maken, men det är först nu som hon alltså begärs häktad för drunkningsmordet.

— Kvinnan bedöms på sannolika skäl misstänkt för mordet. Hon är redan häktad misstänkt för mord och mordförsök på en man och kvinna i augusti 2016. Det är av utredningsmässiga och taktiska skäl hon begärs häktad nu. Vi har gjort bedömningen att det finns en möjlighet att de här två händelserna ska handläggas i samma rättegång. Det skulle vara en fördel att köra det här ihop, säger åklagaren och förundersökningsledaren Johan Fahlander.

Eskilstunakvinnan har varit misstänkt för drunkningsmordet på maken en tid. Men Johan Fahlander vill inte berätta exakt vad det är som gör att hon nu begärs häktad också för drunkningsmordet. Så sent som för ett par veckor sedan, i samband med att kvinnans 25-årige svärson häktades, sa Johan Fahlander att man ännu inte visste om det skulle bli ett åtal för drunkningsmordet. I dag har han en annan uppfattning, men är hemlighetsfull.

— Tidigare, i höstas, var hon skäligen misstänkt. Men nu har vi uppfattningen att materialet räcker. Det har klarnat och misstankarna har stärkts. Det har hänt lite grejer, säger Johan Fahlander.

Han vill inte heller berätta något om analyserna av kvinnans makes kvarlevor. De grävdes upp i samband med en gravöppning i höstas eftersom utredarna med nya analyser hoppades kunna avgöra hur maken dog.

Också när det gäller misstankarna om stämpling till mord, att Eskilstunakvinnan ska ha försökt få andra att mörda på hennes uppdrag, är Johan Fahlander förtegen. Han har tidigare bekräftat för Eskilstuna-Kuriren att hon skulle ha försökt förmå andra att döda den drunknade maken. Dessutom har det figurerat uppgifter om att människor hon mött i företagsvärlden skulle ha varit föremål för hennes stämpling. Johan Fahlander vill inte kommentera dessa uppgifter.

— Nej jag vill inte gå in på det. Det får anstå tills det blir åtal, säger han.

Det handlar om ganska många åtalspunkter nu? Mord och mordförsök, bedrägeri, försök till urkundsförfalskning i samband med att hon misstänks ha försökt få ut pengar på den döde makens livförsäkring...

— Ja det är det, säger Johan Fahlander. Och givande av muta och hot mot tjänsteman, säger han.

Vad handlar det om?

— Det gäller hot mot förhörspersonal. Något som jag uppfattar som ett klart hot mot två förhörsledare under den pågående utredningen, säger Johan Fahlander.

Hur är det med kvinnans son och dotter som var anhållna tidigare men släpptes?

— De är inte avförda från utredningen utan är fortfarande aktuella, säger Johan Fahlander.

Kan du berätta något mer om utredningen?

— Nej jag kan inte berätta mer om bevisningen. Det är ingen fördel för förundersökningen. Det är tillräckligt mycket uppgifter ute och cirkulerar ändå.

Hur omfattande är de pågående utredningarna just nu?

— Sommarstugedelen är väl uppe i 4 500 sidor nu. Drunkningsdelen är uppe i 2 000 sidor, säger Johan Fahlander.

Enligt besked från Västmanlands tingsrätt ska häktningsförhandling om drunkningsmordet mot den 42-åriga Eskilstunakvinnan hållas på måndag. Det blir också en omhäktningsförhandling för den 25-årige man som sitter häktad misstänkt för samma drunkningsmord. Han är svärson till Eskilstunakvinnan.

25-åringen har nekat till att vara inblandad i drunkningsmordet och har överklagat häktningsbeslutet till Svea hovrätt flera gånger. Han har också sagt att någon har satt dit honom för mordet, på grund av en annan konflikt.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

ArbogamordetBrottKrim
Relaterat