• Statsminister Stefan Löfven håller sitt sommartal i Rademachersmedjorna i Eskilstuna på söndag. Foto:
  • Före statsministerns tal ger Caroline af Ugglas en konsert. Foto:
1/

Af Ugglas värmer upp inför statsministerns tal i Eskilstuna

Eskilstuna

När statsminister Stefan Löfven besöker Eskilstuna på söndag för sitt sommartal kommer sångerskan Caroline af Ugglas först värma upp publiken.

— Statsministern tycker mycket om hennes musik. Men vad hans tal kommer att innehålla vill jag inte föregripa, säger Stefan Löfvens pressekreterare Jonatan Holst.

I fem år har Stefan Löfven hållit sitt sommartal i Stockholm. Men som vi berättat tidigare bryter han traditionen i år genom att hålla talet i Rademachersmedjorna i Eskilstuna. Att det blev Eskilstuna som nu får utgöra fond för höstens politiska uppstart i Sverige har flera förklaringar. Ett skäl är Eskilstunas blocköverskridande majoritet som väcker intresse som politisk experimentverkstad långt utanför kommungränsen.

— Det är en av de saker som man tagit hänsyn till, hur kommunen organiseras. Sen ligger Eskilstuna på ett bra avstånd från Stockholm, det är många som åker därifrån för att följa talet, säger Jonatan Holst.

Vad Stefan Löfven kommer att inrikta sitt tal på vill inte Jonatan Holst gå in på.

— Jag kan inte föregripa det men det kommer bland annat att handla om vilket samhälle vi vill ha i Sverige och hur vi tillsammans kan bidra till att forma det.

Ett antal ministrar följer också med Löfven till Eskilstuna, bland andra justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, miljöminister Karolina Skoog samt socialminister Annika Strandhäll.

— Det kan komma ytterligare några till men det är inte klart än, säger Jonatan Holst.

På plats i Eskilstuna kommer Löfven också att överlägga med kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

— Jag kommer inte missa tillfället att tala om för honom att välfärden behöver mer resurser. Dessutom kommer jag att understryka vikten av att Mälardalens högskola blir universitet, säger Jimmy Jansson, som är hedrad över besöket.

— Att han väljer Eskilstuna bland landets 290 kommuner är väldigt roligt och det kan bero på att vi sticker ut på olika sätt. Både när det gäller det blocköverskridande styret men också det sätt på vilket vi tar oss an de utmaningar vi står inför. Dessutom tror jag det är bra för statsministern och ministrarna att komma hit för att se hur en del av Sverige faktiskt ser ut och har påverkats av den förda rikspolitiken, säger han.

Innan Stefan Löfven äntrar scenen i smedjorna klockan 12 på söndag blir det musikunderhållning i form av pop- och soulsångaren Caroline af Ugglas.

Hur valet av artist gått till kan inte pressekreteraren Jonatan Holst säga, mer än att hon hör till Löfvens favoriter.

— Statsministern är väldigt intresserad av musik överlag och tycker väldigt mycket om Caroline af Ugglas musik, säger Jonatan Holst.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

Stefan Löfven (S) EskilstunaPolitik
Relaterat