Vid den här bryggan intill 42-åringens föräldrars sommarhus hittade hennes exmake död. Foto:

Åklagaren om 42-åringen: "Hennes trovärdighet är obefintlig"

Västerås
annons

På måndag förmiddag började åklagare Jessica Wenna pläderingen angående det misstänkta mordet på 42-åringens exmake.

– XX (42-åringen) har ett motiv, hon har uttryckt en vilja att han (exmaken) ska dö, hon har försökt få flera att döda honom och hon har en mental förmåga att medverka vid mord på närstående, sa Jessica Wenna i första delen av sin slutplädering på måndagen.

Jessica Wenna gick fort fram och hårt åt 42-åringen som satt samlad, med rak rygg och tittade på åklagaren medan hon höll sitt anförande.

Enligt Jessica Wenna var det största motivet till mordet pengar. Hon tog i pläderingen upp att 42-åringen spenderade mycket pengar och att hon försökt få ut makens livförsäkring som hon själv tecknat bara dagar efter hans död.

Hon tog vidare upp att andelen kiselalger i exmakens kropp måste ha varit hundratusentals fler om mannen drunknat i Hjälmaren. Enligt Jessica Wenna kan exmaken inte heller ha dött av plötslig sjukdom eller hjärtfel eftersom hans lungor visade på att han drunknat, eller möjligen kvävts.

– Vi kan utesluta olyckshändelse och självförvållad död. Han kan inte ha hamnat i Hjälmaren på egen hand. Han har blivit mördad, sa Jessica Wenna.

Åklagarna vet inte exakt hur det gått till när exmaken dött men hävdar att 42-åringen gjort det på egen hand eller tillsammans med en eller flera personer. De menar däremot att alla indicier som pekar åt att 42-åringen skulle ha gjort det stärker varandra och ökar bevisningen.

En av dem är att flera av hennes barn och deras pojkvänner berättat att 42-åringen försökt förmå dem att ha ihjäl exmaken.

– Ingen (av barnen eller svärsönerna) har dementerat uppgifterna eller sagt att de är felaktiga. Det finns polisförhör där de berättat om stämplingarna. De har haft möjlighet i rätten att säga att det är fel. Men det har de inte gjort, säger Jessica Wenna.

Jessica Wenna pekade också på 42-åringens alla olika versioner om vad hon gjorde och var hon befann sig innan, under och efter mordet. 42-åringen har också ljugit för nära anhöriga och bekanta om hur exmaken dog. Enligt Jessica Wenna har 42-åringen ändrat sin berättelse så fort förundersökningsledarna eller åklagarna pekat på felaktigheter i den.

Jessica Wenna pekade även på vittnen som under rättegången berättat att 42-åringen ljuger utan problem och att hon kan gråta på beställning.

– Det har vi alla fått se här i rättssalen. Hennes trovärdighet är obefintlig. Det är inte tillräcklig bevisning i sig men ett indicium som staplas på de övriga, sa Jessica Wenna.

– XX (42-åringen) ska dömas för mord av NN (exmaken). Det återstår att avgöra i vilken form. Det kommer jag att återkomma till, avslutade hon pläderingen.

Rättegången och pläderingarna fortsätter under eftermiddagen. Du kan följa vår direktrapportering från rättegången live här.

Då kommer åklagarna även gå in på mordet på kvinnans pappa och mordförsöket på hennes mamma. På tisdagen ska målsägandebiträdet hålla sin plädering och försvaret svara på åklagarens teori.

Läs mer om dessa ämnen

Arbogamordet
annons

Mest delat denna vecka