Vid den här bryggan intill 42-åringens föräldrars sommarhus hittade hennes exmake död. Foto:

Åklagarnas bevisning mot 42-åringen bygger på indicier

Västerås
annons

Det är bevisat att 42-åringen från Eskilstuna mördade sin exmake och tillsammans med sin pojkvän mördade sin pappa och försökte mörda sin mamma. Det hävdade åklagare Jessica Wenna under en slutplädering där bevis efter bevis pekade mot 42-åringen.

—  Hennes trovärdighet är obefintlig. Det är inte tillräcklig bevisning i sig men ett indicium som staplas på de övriga, sa Jessica Wenna.

Sommarstugemordet som rättsmål är inte en kedja som är lika stark som sin svagaste länk. Det är snarare tvärtom, ett fall där alla indicier, vittnesmål och bevispunkter stärker varandra och tillsammans visar att den 42-åriga kvinnan från Eskilstuna mördat sin exmake, sin pappa och försökt mörda sin mamma. Det var åklagare Jessica Wennas poäng under slutpläderingen när rättegången i Sommarstugemorden gick in på sin näst sista dag på måndagen.

När det gäller dådet i Sommarstugan har åklagarna en hel del på fötterna. Det finns blodspår i bilen som tillhör kvinnans företag, pojkvännens DNA finns under den mördade pappans naglar och pojkvännens fotspår finns i sommarstugan. Åklagarna har också ett erkännande från pojkvännen som stämmer mycket väl överens med den tekniska bevisningen och där han pekar ut 42-åringen som hjärnan bakom brottet.

— XX (42-åringen) är mer än central för brottets tillkomst, hon är avgörande för brottets tillkomst. Utan henne skulle det inte hänt, sa Jessica Wenna. 

Gällande det misstänkta mordet på exmaken anser åklagarna att andelen kiselalger i exmakens kropp skulle varit hundratusentals fler om mannen verkligen drunknat i Hjälmarens algrika vatten.

— Vi kan utesluta olyckshändelse och självförvållad död. Han kan inte ha hamnat i Hjälmaren på egen hand. Han har blivit mördad, sa Jessica Wenna.

Däremot kunde åklagarna inte presentera en teori om hur det gått till när exmaken dött. De hävdar att 42-åringen mördat honom på egen hand eller tillsammans med en eller flera personer.

— XX (42-åringen) har ett motiv, hon har uttryckt en vilja att han (exmaken) ska dö, hon har försökt få flera att döda honom och hon har en mental förmåga att medverka vid mord på närstående, sa Jessica Wenna.

Hon fortsatte med att flera av 42-åringens barn och deras pojkvänner berättat i förhör att kvinnan försökt förmå dem att ha ihjäl exmaken. Ingen av dem har förnekat det eller tagit tillbaka uppgifterna i rätten.

— Det är många indicier men sammanlagt är de starka. XX (42-åringen) ska dömas för mord på NN (exmaken). 

Jessica Wenna pekade också på att 42-åringen ändrat sina versioner om vad hon gjort vid tidpunkterna för morden så fort förundersökningsledarna eller åklagarna upptäckt felaktigheter i uppgifterna. När det gäller mordet på pappan har 42-åringen ändrat sin version tio gånger, senast i tingsrätten. 42-åringen har också ljugit för nära anhöriga och bekanta om hur exmaken dog.

Jessica Wenna tog vidare upp att vittnen under rättegången berättat att 42-åringen ljuger utan problem och att hon kan gråta på beställning.

— Det har vi alla fått se här i rättssalen. Hennes trovärdighet är obefintlig. Det är inte tillräcklig bevisning i sig men ett indicium som staplas på de övriga, sa Jessica Wenna.

Åklagarna yrkar på att 42-åringen ska dömas för två mord, mordförsök, försök till grovt bedrägeri och hot mot tjänsteman bland annat. De vill att hennes förre pojkvän ska dömas för mord och mordförsök.

Under tisdagen ska målsägandebiträdet hålla sin plädering och försvaret får ge sin version.

Sommarstugemorden i fyra punkter

– I augusti 2015 hittades 42-åringens exmake död i vattnet utanför 42-åringens föräldrars sommarstuga i Arboga. Händelsen klassades som en drunkning.

– I augusti 2016 mördades 42-åringens pappa och hennes mamma knivskars svårt i samma sommarstuga.

– Hösten 2016 startade polisen en mordutredning angående drunkningsmordet.

– 42-åringen misstänks för båda morden och mordförsöket. Hennes dåvarande pojkvän har erkänt att han knivhögg kvinnans föräldrar och har berättat att det var hon som fick honom att göra det.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

VästeråsArbogamordetKrim
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka