Bild på när älgarna vilade i Jonna Lindqvists trädgård.

Älgarna i Skogstorp är skjutna

Eskilstuna

Beslutet att skjuta älgfamiljen i Skogstorp är verkställt, det meddelade polisen på sin hemsida klockan 16.00 på måndagen.

Enligt pressmeddelandet på polisen hemsida avlivades älgkon och hennes tre kalvar i området Skogstorp. I pressmeddelandet står att läsa:

"Bakgrunden till händelsen är att älgkon har flera gånger uppvisat ett aggressivt beteende mot människor. Flera personer har hört av sig till polisen och uttryckt oro och rädsla över älgarnas närvaro.

Älgar är stora och kan bli mycket farliga. När det finns en risk att någon kan komma till skada ska polismyndigheten agera för att förhindra att någon far illa. Att ha närgående älgar ökar risken för att någon kan komma för nära älgen och hamna i en mycket farlig situation.

Försök att få bort djuren från platsen har tidigare gjorts men inte lyckats, och älgkon har även vid dessa tillfällen uppträtt aggressivt. Älgarna som idag har skjutits avräknas i den redan tidigare bestämda tilldelningen av älgar i älgskötselområdet."

Polisen vill inte kommentera ärendet vidare men anger i pressmeddelandet att jaktansvarig för polisen i Södermanlands län kommer finnas tillgänglig för sakfrågor under tisdagen.

Älgfamiljens öde har skapat ett stort engagemang hos såväl boende i Skogstorp som på sociala medier. Så sent som under måndagen skrev Eskilstuna-Kuriren om artisterna Lili och Susies stöd till älgfamiljen.

Tidningen skrev första gången om älgfamiljen efter att Skogstorpsbon Jonna Lindqvist filmat när den legat och vilat i hennes trädgård.

Läs mer om dessa ämnen

Djur

Mest delat denna vecka