Alla har räddats ur grottan i Thailand

Thailand

Samtliga tolv pojkar och deras tränare har räddats ur grottan i Thailand, enligt thailändska militären, rapporterar flera nyhetsbyråer.

Thailändska flottan bekräftar nu det som alla väntat på – alla som suttit instängda i grottan har nu räddats, rapporterar AFP och Reuters.

Hela insatsen gick som planerat, bortsett från att en dykare omkom under förberedelserna. Alla åtta pojkar som förts ut tidigare har klarat sig helskinnade och sägs vara vid god hälsa, både fysiskt och mentalt.

Tre elitsoldater och en läkare har hållit de instängda sällskap, och väntas också komma ut under den sista räddningsdagen.

Anhöriga som fått besöka den första gruppen pojkar, 14–16 år gamla, fick hålla sig bakom en glasruta under besöket på sjukhuset. De fyra barnen kan äta vanlig mat och är ofta hungriga, enligt de nya uppgifterna. De är också pigga nog att stå upp och gå runt sina sängar.

De fyra som räddades under måndagen, 12–14 år gamla, hade "mycket låg kroppstemperatur", men mår bättre redan på tisdagen, säger Jesada Chokedamrongsuk vid hälsomyndigheten till medier på ett sjukhus i Chiang Rai.

Alla åtta har fått saltlösning, rabiesvaccin och B-vitamin och ingen av dem rapporteras ha feber.

Undersökningar av pojkarna visar på misstänkta infektioner. Om en till två dagar väntas svar på infektionsprover, och då kommer det att avgöras om familjerna kan få besöka dem.

Pojkarna kommer att vara kvar på sjukhus i en vecka för observation.

Några timmar tidigare var Elon Musk, vd för Tesla och Space X, på plats vid grottorna i Thailand där pojkarna och deras 25-årige fotbollstränare blev instängda av monsunregnet för över två veckor sedan. Med sig hade Musk en miniubåt i barnstorlek som är redo om den behövs, skriver Musk på Twitter.

Räddningsledare Narongsak Osttanakorn sade dock enligt danska nyhetsbyrån Ritzaus att miniubåten inte kan användas i den aktuella operationen.

Miniubåten har döpts till "Wild boar" efter det fotbollslag, "Vildsvinen", som pojkarna spelar i.

Räddningslaget på väg till jobbet: att bistå när de sista fem ska hjälpas ut ur sin håla flera kilometer in i den översvämmade grottlabyrinten.

Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

http://tt.se/media/image/sdltd02074d

Räddningsfolk vid en kontrollstation nära grottan under ännu en dag av nervpåfrestande väntan och hotande regn.

Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

http://tt.se/media/image/sdltd02074f

Räddningsarbetare på väg mot det översvämmade grottsystemet.

Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

http://tt.se/media/image/sdltd02071c

Miniubåten testades i en pool i Kalifornien innan Musk flög den till Thailand.

Foto: AP/TT

http://tt.se/media/image/sdltd017ceb