Mary-Jane Nehme ställer politikerna mot väggen med sin fråga om alla människors rättigheter. Foto:

Mary-Jane Nehme: "Alla ska kunna känna sig säkra"

Eskilstuna

Mary-Jane Nehme föddes till kvinna i en mans kropp och ser sig själv som en representant för hbtq-personer i Sverige. Som ung transperson har hon fått utstå personliga angrepp och påhopp. Hon är dessutom förstagångsväljare.

Nu medverkar hon i Eskilstuna-Kurirens satsning #Kandulova

– Kan du lova att hbtq-personer kan gå trygga på gatan?

Det är den fråga transpersonen Mary-Jane Nehme ställer till de lokala politikerna i Eskilstuna kommun på Eskilstuna-Kurirens valsajt #Kandulova.

Mary-Jane var 14 år när hon första gången hörde benämningen transsexuell. Men det skulle dröja ytterligare tre år innan hon förstod att transsexualiteten passade väl in på henne själv. Om två månader påbörjar hon den fysiska förändringen till kvinna.

– Jag börjar med hormoner då, jag ser framemot det. Hela min kropp kommer att förändras, säger hon.

Som ung transperson har Mary-Jane fått utstå fysiska och psykiska påhopp och har även haft självmordsplaner, något som tidningen tidigare skrivit om.

– Sverige tillhör alla som bor här, oavsett sexualitet. Alla ska kunna känna sig säkra i sitt eget land och alla ska ha samma rättigheter. Men så är det inte i dag, säger Mary-Jane Nehme.

Hon ser sig själv som en röst åt alla hbtq-personer men brinner extra mycket för transpersoner som hon anser ramlat lite utanför debatten.

Valet 2018 blir första gången hon har rätt till att rösta. Var rösten kommer att landa vet hon inte än.

– Jag vet i alla fall vilka jag inte ska rösta på. Jag vill heller inte rösta blankt, personer som gör det har ingen rätt att klaga på regeringen efter valet.

Ställ frågorna här – politikerna har lovat att svara.

Ställ din fråga till politikerna

Med en månad kvar till valet lanserar Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning #kandulova.

Ställ frågorna här – politikerna har lovat att svara.

Läs mer om dessa ämnen

#kandulovaVal 2018hbtq