Annie Lööf om dolda annonser mot henne: "Under all kritik"

ESKILSTUNA

Centerledaren besökte Eskilstuna under lunchtiden på torsdagen och kommenterade då Socialdemokraternas dolda annonser om henne på Facebook, men också LSS- och assistansfrågan.

Under torsdagen var Annie Lööf på besök i Eskilstuna för att träffa väljarna och partikamraterna på Fristadstorget. Samma morgon skrev Expressen att Socialdemokraterna i Stockholm hade köpt dolda riktade videoannonser på Facebook för att misstänkliggöra Centerpartiet och Liberalerna. I videon ställs frågorna "Kan du lita på Centern och Liberalerna?", "Kan du vara säker på att Alliansen inte ger SD inflytande för att sitta i regering?" och svaret kommer: "I flera länder i Europa har liberala partier på senare år gett högerextrema partier inflytande i politiken."

Hur ser du på dessa annonser?

– Jag tycker att det är under all kritik att Stefan Löfven och Socialdemokraterna ägnar sig åt en sådan smutsig valkampanj, att man inte kan föra fram sin egen politik utan att man måste smutsa ner andra politiker och partiers kampanjer. Jag tycker inte att det är värdigt.

Hade du själv sett de annonserna?

– Enskilda centerpartister har hört av sig till mig senaste dagarna där de har märkt att dels Socialdemokraterna har spridit felaktig information i vissa stadsdelar om vår politik men också då att de har sett de här annonserna, säger Annie Lööf.

Hon säger att hon inte vet om det finns andra dolda annonser på Facebook men betonar att smutskampanj inte hör hemma i den svenska valrörelsen.

– Vi bör fokusera på vad vi själva tycker, vad vi har för politik och hur vi vill göra Sverige bättre, säger hon.

Sedan SVT:s granskning av assistans för funktionsnedsatta vuxna och barn har LSS-frågan blivit en viktig valfråga. Först skrev SVT att det fanns planer för ett LSS-boende för ungdomar och vuxna i Eskilstuna, så som i sju andra kommuner, men uppgifterna visade sig vara felaktiga. Tidningen sökte Ann-Christin Jansson, enhetschef på barn- och utbildningsförvaltningen på kommunen, i måndags. Hon menade att boendet var för fyra barn som hade behov av ett boende, men inte på grund av ett avslag på assistans.

Vad har du för besked till Eskilstuna angående LSS?

– Kommunerna som måste hjälpa funktionsnedsatta personer när Försäkringskassan och staten har avslagit den statliga assistansen ska kompenseras, säger hon och fortsätter:

– Centerpartiet vill att staten ska ha huvudansvaret. Vi ser att enskilda människor hamnar i kläm när Försäkringskassan och staten fattar ett beslut om ett visst antal timmar och skickar över ansvaret till kommunerna som sedan gör en annan bedömning, säger hon.

Hennes parti föreslår också en samhällslön för funktionsnedsatta människor som inte kan få jobb eller utbilda sig på grund av svåra funktionsnedsättningar.

– Idag finns en aktivitetsersättning om man är under trettio år, som omprövas med jämna mellanrum och som är ganska låg. Vi tycker att dessa unga i stället ska få en högre samhällslön som är på ungefär 15 000 kronor eftersom de har utgifter för en specialanpassad lägenhet och liknande.

Hur många skulle kunna få en sådan lön?

– Exakt hur många som omfattas av detta vet vi inte för det finns inte registrerat någonstans av naturliga skäl men vi har räknat med att ungefär 5000 eller 6000 personer skulle kunna uppbära en samhällslön.

Skulle det omprövas också, på samma sätt som ersättningen?

– Nej, poängen med detta är att ge långsiktighet, stabilitet och trygghet, säger hon.

Annie Lööf träffade väljare på Fristadstorget i Eskilstuna under torsdagen. Foto:

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Valet2018FunktionshinderPolitik
Relaterat