180 anställda på AQ Segerström & Svensson i Eskilstuna går en oviss framtid till mötes sedan bolaget under måndagen ansökt om konkurs. Foto:

AQ Segerström i konkurs – Eskilstunaföretaget har 180 anställda

Eskilstuna

Verkstadsföretaget AQ Segerström & Svensson i Eskilstuna med 180 anställda har ansökt om konkurs.

– Vi har brottats med dålig lönsamhet länge. Förhoppningen är att en konkursförvaltare kan hitta en ägare som kan driva företaget vidare, säger styrelseordförande Claes Mellgren.

Ansökan om konkurs lämnades in till Eskilstuna tingsrätt under måndagseftermiddagen. Kort därefter informerades personalen vid fabriken på Rinmansgatan i Eskilstuna.

– Det är klart att folk är nedstämda och ledsna. Det är inget roligt besked att ge, säger bolagets vd Ivan Obrovac.

– Det är det svåraste och tyngsta beslut vi har tagit sedan vi bildades, säger Claes Mellgren, styrelseordförande i AQ Segerström & Svensson och koncernchef i börsnoterade AQ Group med totalt 5500 anställda.

AQ Group förvärvade dåvarande Segerström Automotive i januari 2009 efter en konkurs. Bolaget tillverkar främst plåtkomponenter och plåtkonstruktioner till fordonsindustrin och omsätter cirka 250 miljoner kronor. Verksamheten har enligt företagsledningen haft lönsamhetsproblem sedan övertagandet 2009 och under 2018 har förlusterna ökat kraftigt.

– Under första halvåret 2018 har bolaget haft 30 miljoner kronor i förluster och vi ser ingen annan utväg än att ansöka om konkurs, säger Claes Mellgren som uppger att man gjort sitt bästa för att rationalisera verksamheten men trots det inte lyckats vända resultatet.

– Vi är verksamma i en bransch med en stenhård global konkurrens.

Vad som händer med de 180 anställda är oklart.

– Vi har inte varslat någon om uppsägning, det blir upp till konkursförvaltaren att avgöra. Vi hoppas som sagt att en ny ägare kan ta över och det är jätteviktigt att man fortsätter att leverera till kunderna. I den mån vi kan hjälpa till kommer vi att göra det.

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) säger i en kommentar att han är förvånad över konkursbeskedet.

– Om det hade varit lågkonjunktur hade jag förstått det men nu snurrar det ju på för fullt i ekonomin. Tankarna går främst till de anställda som riskerar att sägas upp, det är ett dråpslag för varje familj som drabbas. Samtidigt finns det anledning att vara lite hoppfull. Det finns goda möjligheter att få jobb för duktigt yrkesfolk samtidigt som vi får avvakta vad eventuella nya ägare kan göra, säger han.

Tidningen har sökt fackliga företrädare för en kommentar.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

ArbetsmarknadNäringsliv
Relaterat