• Arbetslösheten i länet är nu 10,9 procent, en minskning med 0,1 procentenheter jämfört med februari förra året.
  • Kristina Bengtsson, arbetsförmedlingschef i Eskilstuna.
1/

Arbetslösheten har sjunkit svagt i Sörmland

Sörmland

Arbetslösheten i länet har sjunkit något det senaste året. Utvecklingen är särskilt positiv för ungdomar.

Arbetslösheten i länet uppgår för närvarande till 10,9 procent. Det är en minskning med 0,1 procentenheter jämfört med februari förra året. Arbetslösheten har minskat i Eskilstuna, Strängnäs och Vingåker medan den i övriga kommuner har ökat svagt.

Högst arbetslöshet har Flen med 15,7 procent och Oxelösund med 13,9 procent. Trosa och Gnesta ligger lägst med 4,2 respektive 5,4 procent. Eskilstuna är den kommun där arbetslösheten har minskat mest i länet. Där är arbetslösheten nu 13,7 procent, vilket är en minskning med 0,5 procentenheter.

— Det är mycket positivt och vi ser flera förklaringar till minskningen. Bland annat är det en effekt av högkonjunkturen, men också resultatet av vi jobbar intensivare med matchningsarbete och har ett gott samarbete med näringsliv och kommun, säger Kristina Bengtsson, arbetsförmedlingschef i Eskilstuna.

Under det senaste året har ungdomsarbetslösheten sjunkit i alla länets kommuner. Störst är minskningen i Gnesta, Vingåker och Eskilstuna. Ungdomsarbetslösheten är nu 15,5 procent i länet jämfört med 11,2 procent i riket.

I februari varslades 30 personer om uppsägning och under årets första två månader har färre än 40 personer varslats i länet. Det är en mycket låg nivå jämfört med tidigare år, men också en låg nivå jämfört med riksgenomsnittet.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Platser/ EskilstunaSödermanlandArbetsmarknadNäringsliv

Mest delat denna vecka

Relaterat