Assa storsatsar i Eskilstuna samtidigt som företaget lägger ner produktionen av låscylindrar i Danmark och Norge. Flytten av produktionen till Eskilstuna är nu i full gång. Foto:

Assa har satt i gång miljonsatsningen i Eskilstuna – kan ge 100 nya jobb

Eskilstuna

I februari stod det klart att Assa i Eskilstuna vunnit dragkampen om cylindertillverkningen i koncernen. Nu har flytten av produktionen kommit i gång, uppger Sveriges Radio P4 Sörmland. Något som kan innebära 100 nya jobb i Eskilstuna och att miljoner satsas i anläggningen.

I februari kunde Eskilstuna-Kuriren berätta att Assa i Eskilstuna vunnit dragkampen om koncernens cylindertillverkning. Den cylinderproduktion som då fanns hos koncernens bolag TrioVing i Norge och Ruko i Danmark skulle flyttas till Eskilstuna. Det innebar att cylinderproduktionen i Eskilstuna nästan skulle komma att fördubblas.

– Man vill få hit så mycket volym som möjligt så att man kan storsatsa på en modernare produktionsapparat med såväl modernare metoder som modernare utrustning, sade Peter Kazinczy, vd för Assa AB, till Eskilstuna-Kuriren då.

Och nu har alltså flytten av produktionen satt i gång, rapporterar Sveriges Radio P4 Sörmland.

Assa Abloy kommer att göra investeringar på minst 50 miljoner kronor i Eskilstuna och bygga en toppmodern produktionsanläggning, berättar Ulf Sjölund för Sveriges Radio. Företaget investerar och renoverar gamla lokaler.

Den danska fabriken flyttades till Eskilstuna i oktober och den 22 november flyttas den norska tillverkningen av cylindrar till Eskilstuna. Inledningsvis kan 100 nya jobb komma att skapas, men det är oklart hur många av dessa som blir permanenta då arbetet kan komma att utföras av robotar framöver.

– Vi har ganska stor bemanning just nu och hur många arbetstillfällen det blir är inte med hundra procents säkerhet bestämt än. Hur det blir vet vi först när vi är helt färdiga, säger Ulf Sjölund till Eskilstuna-Kuriren.

Han berättar att cirka 50 personer från företaget i Eskilstuna har varit i Danmark och Norge en tid för att lära upp sig på den produktion som nu flyttas hit.

– Vi måste säkerställa att vi klarar våra leveranser. Vi levererar till kunderna varje dag, betonar Ulf Sjölund.

Redan måndagen den 26 november kommer Assa Abloy i Eskilstuna att börja tillverkningen av cylindrar för den norska marknaden.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaIndustriProduktion
Relaterat