Efterfrågan på batterier till bland annat fordonsindustrin växer. Den batterifabrik som Northvolt ska bygga blir Europas största. Bilden visar en skiss över hur fabriken skulle kunna se ut. Foto:

Batterifabrikens besked till Eskilstuna kommun om etablering

Eskilstuna
annons

Det blir ingen jättefabrik för batterier i Eskilstuna. Det står klart sedan företaget Northvolt listat tio tänkbara kommuner för en etablering.

Det var i början av mars som Northvolt presenterade sin plan att bygga Europas största batterifabrik. Det rör sig om en investering på 40 miljarder kronor och etableringen kräver en yta på 50 hektar, närhet till stora mängder elkraft och tillgång till vatten för kylning. I potten ligger cirka 3000 jobb varav 2500 direkt sysselsatta i tillverkningen.

Ett tjugotal svenska kommuner – däribland Eskilstuna – fick en intresseförfrågan från företaget för att diskutera förutsättningar för en etablering. Därefter har ytterligare ett tjugotal kommuner varit inblandade i samtalen.

Nu har Northvolt sovrat bland spekulanterna och bantat ned listan till tio orter, åtta svenska kommuner och två finska.

De svenska orterna är Luleå, Skellefteå, Gävle, Västerås, Norrköping, Göteborg, Malmö samt Mariestad och Skövde som lämnat ett gemensamt bud.

För David Hofmann, vd på Eskilstuna Logistik och etablering är beskedet en besvikelse men samtidigt inte överraskande.

— Vi har förstått under resans gång att andra orter har legat steget före, framför allt beroende på redan tillgänglig elkraftskapacitet, säger han.

Northvolts vd Peter Carlsson skriver i en debattartikel i Dagens Industri att arbetet nu går vidare med frågan om miljöprövningar och tillstånd.

— Vi vill sätta spaden i marken 2018. Det är en ambitiös och snäv tidsplan men det är nödvändigt att hålla ett högt tempo i denna process för att inte missa det fönster som nu finns att inta en ledande roll på den europeiska marknaden, skriver Carlsson i artikeln.

Läs mer om dessa ämnen

ArbetsmarknadEkonomi
annons

Mest delat denna vecka