• — Någon ringer min morsa och utger sig för att vara jag och försöker komma över hennes pengar. Peter Torsén är besviken och förbannad på någon som borde vara en medmänniska men som beter sig helt oacceptabelt. Foto:
  • — Det är så bottenlöst lågt att ringa till äldre personer och hoppas på att de är såpass dementa att de kan luras på pengar. Jag saknar ord. Foto:
  • Hur det känns innerst inne? Man vill knyta nävarna och banka in budskapet att så här gör man bara inte. Foto:
1/

Bedragare låtsades vara Peter Torsén – försökte blåsa hans mamma på pengar

Eskilstuna

Både Peter Torsén och hans mamma är beklämda och lite chockade i dag. En okänd man ringer mamma Torsén och utger sig för att vara Peter, och behöver hjälp med pengar.

– Det märkliga är att den här personen vet vad jag heter, och vet vad min svärfar heter också, och berättar för mamma att jag har varit ute och kört och nu har blivit stående med bilen i Hållsta, säger Peter Torsén.

– "Jag" behöver låna lite pengar, men "jag" kan inte komma över själv utan skickar över en kompis. Och "jag" vill inte ha några kontanter utan vill låna mammas kort så "jag" kan ta ut en femhundring och betala bärgningen.

Peters mamma tyckte att det hela lät mycket märkligt och anmärkte först på att hon inte riktigt kände igen rösten på sin son. Hon tyckte också att det verkade konstigt att hennes pojke plötsligt ringer från ett skyddat telefonnummer, det brukar han inte göra. Men inget av allt detta nämnde hon högt.

Inte heller sa hon något om att det var väldigt länge sedan som hennes pojke senast bad henne om ekonomiskt bistånd.

Mannen i andra änden av telefonen harklade lite urskuldande och skyllde rösten på en envis förkylning.

De sista orden avslöjade en liten detalj som möjligen kan intressera polisen. Det var en speciell dialekt som mannen i den andra änden av linjen inte riktigt kunde dölja.

Peters mamma sa bara nej, hon tänkte inte låna ut något kort, och hon sa nej till idén att få hem en kompis till sin bostad. Hon lade på luren och ringde upp Peter så snabbt hon kunde och så fick han räta ut ett och annat frågetecken.

– Det är så bottenlöst lågt, så jag vet inte riktigt vad jag ska säga, säger Peter. Att ge sig på gamla på det här sättet och bara hoppas att de är så dementa att de inte har en aning vem de talar med i telefon. Jag blir förbannad.

Peter lade ut ett par varningens ord på Facebook och fick ganska snabbt svar från vänner som varit med om något liknande, och en som till och med hade en förälder som gått på bluffen, som lånade ut kontokortet och som snabbt blev bestulen på 10 000 kronor innan han hann spärra kortet.

– Det är så man önskar att en sådan här kille slutligen blir hembjuden till någon som råkar ha hela familjen hemma och att bedragaren får en riktig omgång. Fast det blir förstås inte bra det heller.

– Då har förmodligen den här brottslingen hela släkten full med folk som bara måste hämnas... Och så är hela karusellen i gång.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaBedrägeriBrott
Relaterat