Boende brast i omsorgen när dement hittades i egen avföring

Eskilstuna

Vårdpersonal på ett boende i Eskilstuna upptäckte att en dement person hade intorkat bajs på kroppen och i stora delar av sin lägenhet en morgon i juli i år. En utredning slår fast att boendet har brustit i omsorgen av personen, men inte hur det har kunnat hända.

Händelsen i juli anmäldes enligt lex Sarah och i den följande utredningen framkommer att det var två personer som arbetade på boendet under natten, varav en var en ny vikarie som gjorde sitt andra arbetspass. I utredningen berättar nattpersonalen att det var en stressig natt men att de tittade till den boende vid 5-tiden på morgonen, att hen då gick på toaletten och att allt var lugnt.

Den boende hade ett rörelselarm, men enligt de två som arbetade under natten gick inget larm förrän på morgonen. När morgonpersonalen sedan anlände och tittade till den boende var det intorkat bajs i hallen, på möbler och på den boende.

Vård- och omsorgsnämnden konstaterar i utredningen att verksamheten brustit i omsorgen om den boende. Nämnden påpekar också att det hade kunnat gå riktigt illa om den boende dessutom trillat och slagit sig och inte fått hjälp i tid. Enhetschefen på boendet ska nu bland annat gå genom rutiner gällande trygghetslarm med personalen för att undvika att något liknande inträffar igen.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstunavård ÄldreboendeÄldreomsorg
Relaterat

Mest delat denna vecka