• Räddningstjänsten kunde snabbt släcka branden Foto:
  • Foto:
  • Foto:
1/

Nedriven kontaktledning i Eskilstuna orsakade tågkaos

Eskilstuna

En nedriven kontaktledning vid lunchtid skapade tågkaos i Eskilstuna under söndagen. All tågtrafik mellan Eskilstuna och Strängnäs stoppades fram till sent på söndagskvällen.

Det tåg som rev ner kontaktledningen blev stående på spåret och resenärerna satt fast i närmare fyra timmar. SJ satte in ersättningsbussar för tågen och stationen i Eskilstuna var vid 14-tiden full med väntande resenärer.

Klockan 12.03 kom det första larmet. Enligt de första uppgifterna till SOS Alarm brann det på tågspåret vid Ruddammsgatan i Gamla Staden i Eskilstuna.

Räddningstjänsten var snabbt på plats och branden kunde släckas. Orsaken till branden var den nedrivna kontaktledning där gnistor satt eld på gräset intill spåret.

  • En elledning gick av och startade branden på tågspåret. Foto:
  • Foto:
  • Foto:
1/

Tågtrafiken mellan Eskilstuna och Strängnäs stoppades och personal från Trafikverket undersökte vilka åtgärder som måste vidtas.

– Våra tekniker har gjort bedömningen att kontaktledningen måste lagas, sa Britta Lundkvist på Trafikverkets pressjour under söndagseftermiddagen.

Det innebar att alla planerade ankomster och avgångar mellan Eskilstuna och Strängnäs ställdes in och ersattes med bussar.

Det tåg som blev stående på spåret strax utanför Eskilstuna blev kvar i närmare fyra timmar.

– Stämningen börjar ju bli sådär. Folk är sura, skrev en av de strandsatta resenärerna i ett mejl till Eskilstuna-Kuriren.

På stationen i Eskilstuna börjar det bli fullt med väntande resenärer. Foto:

På stationen i Eskilstuna blev det vid 14-tiden fullt av väntande resenärer.

  • Stina Widman ska resa hem till Stockholm med sina två barn Vincent och Charlie. Foto:
  • Marie Ekström från Luleå har satt sig på sin resväska i väntan på ersättningsbussen. Foto:
1/

En av dem var Stina Widman som skulle resa hem till Stockholm med sina två barn.

– Jag fick reda på information om vad som hänt via ekuriren.se. SJ har kommit med väldigt bristfällig information, säger hon.

På en resväska sitter Marie Ekström från Luleå som har varit i Eskilstuna för att hälsa på sin son.

– Jag är inte så orolig. Flyget går först klockan 20.00.

Först strax efter klockan 23.30 på söndagskvällen meddelade Trafikverket att tågtrafiken åter var i gång på sträckan Eskilstuna–Strängnäs.

Sträckor som påverkades av kabelbranden var Stockholm - Södertälje Syd/Eskilstuna/Arboga och Linköping - Eskilstuna/Västerås/Sala.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

TågWEBB_TVbrand
Relaterat