• I nya "Tio Tio" har man tänkt till ur arbetsmiljösynvinkel från början till slut. Foto:
  • Riktigt fullt utrustad är inte Eskilstuna nyaste släckbil, men snart ska den vara så komplett en släckbil kan vara. Foto:
1/

Brandmännen i Eskilstuna har fått en ny släckbil

Eskilstuna

För brandmännen i Eskilstuna känns det redan som en liten fläkt av julafton har infunnit sig - den nya släckbilen har äntligen anlänt.

Den nya släckbilen är det första nya fordon i sitt slag som rullat in i stationsbyggnaden i Eskilstuna under de senaste sex åren.

Räddningschefen Lars Lagebo är riktigt nöjd och önskade att han kunde peka ut allt det säkerhetstänk som utmärker fordonet. Men just i detta nu är släckbilen ute på ett larm. Vi får nöja oss med att visualisera bilden framför vårt inre.

Inga lösa detaljer i form av tuber finns i förarutrymmet, de sitter fastspända i skåpen längs lastbilens sidor.

— Och all sådan utrustning som sotats ned under en utryckning placeras inte heller i förarhytten, säger Lars Lagebo. Det är cancerogena ämnen som man får in via andningsluften från sådana persedlar.

Vi hinner också beröra ämnet av hur turordningen ser ut i Eskilstuna kommun. Om centralorten får en ny förstabil, som nu, så betyder det i regel att ortens gamla förstabil blir andrabil, och att den gamla andrabilen får ny tjänstgöring i antingen Torshälla eller Västermo, eller i Näshulta eller Ärla.

Samtidigt som vi talar rullar nya brandbilen in på planen utanför stationshuset, och brandmannen Ed Linde vid ratten svänger runt och backar in bilen och parkerar den exakt en halvmeter framför ett skåp med utrustning.

Han stänger av motorn och hoppar ut ur förarhytten med en försynt svordom. Han tillägger snabbt att det inte var menat som ett omdöme över bilen utan mer en sammanfattning av larmet man just återvänt från - som de allra flesta automatlarm.

— Bilen är en ren fröjd att köra, säger han och tittar upp på gamla förstabilen som numera går under namnet Elva Tio. Nya förstabilen heter Tio Tio.

— Oj, här händer det grejer, gamla bilen är redan omstrajpad.

Helt färdigutrustad är nu inte nya bilen. Det arbetet återstår att genomföra, men ska snart vara avklarat.

Sedan är det Näshulta som står på tur att få den gamla andrabilen. Men när den överlämningen kan ske är inte riktigt klart just nu.

— Den måste servas först, menar Ed.

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

RäddningstjänstenEskilstuna

Mest delat denna vecka

Relaterat