• Receptionist Lotta Mesimäki, distriktssköterska Birgitta Sjöberg och verksamhetschef Björn Siösteen får hålla tillgodo med papper på vårdcentralen Achima care Fristaden under tisdagen. Foto:
  • Björn Siösteen, verksamhetschef på vårdcentralen Achima care Fristaden i Eskilstuna, är mycket kritisk till att de inte fått någon information om avbrottet. Foto:
  • Foto:
1/

Bredband i Eskilstuna slogs ut – vårdcentraler och privatkunder drabbade

Eskilstuna

Flera hushåll och verksamheter i Eskilstuna drabbades av omfattande bredbandsproblem under måndagen och tisdagen efter att fiberkablar borrats sönder av misstag. På vårdcentralen Achima care Fristaden låg 90 procent av verksamheten nere.

Redan vid 13.45 på måndagseftermiddagen upptäckte medarbetarna på vårdcentralen Achima care Fristaden i Eskilstuna att deras digitala system slutat fungera.

– Vi kommer inte åt journaler, vår labbpersonal kan inte se beställningar. Det är alltså både vårt planerade arbete i dag (tisdag) men också det som ska göras längre fram som påverkas, berättade verksamhetschef Björn Siösteen under tisdagsförmiddagen.

Fibra, som har hand om kabelnätet, fick under natten information om att två av deras fiberkablar borrats av vid ett arbete i Eskilstuna. Felsökning inleddes och till en början räknade man med att felet skulle vara åtgärdat till klockan åtta på tisdagsmorgonen. Men kabelbrottet visade sig vara mer omfattande än vad de tidigare trott och en ny prognos sattes till klockan 17 på tisdagen. Som sedan uppdaterades till 06.00 på onsdagen.

Enligt Fibras vd, Jonas Rigner, var det ett företag som hyr fiber av dem som borrade av kablarna.

– Det är överraskande att det sker, kabelnätet finns ju dokumenterat. Det är naturligtvis en olyckshändelse men vi ska utreda varför det blev så här, sa Jonas Rigner på tisdagsförmiddagen.

Flera vårdcentraler i Eskilstuna påverkades av bredbandsproblemen. Förutom Achima care Fristaden påverkades Smeden, Skiftinge, Ekeby och Torshälla vårdcentral.

– Vi prioriterar det mest akuta och får ta det pappersvägen, berättade Anna Eriksson, verksamhetschef på Torshälla vårdcentral, under tisdagen.

I centrala Eskilstuna berördes även tandregleringen på Kungsgatan, psykiatriska mottagningen på Rademachergatan samt Kollektivtrafikmyndigheten.

Jonas Rigner på Fibra säger att även 150 privatkunder berördes av avbrottet. Företag i Eskilstuna drabbades också men exakt hur många fanns det inga uppgifter om.

– Vissa kunder har den tjänsteleverantör som hyr fiber av oss och därför vet inte vi vilka det är. De kunderna måste kontaktas av leverantören, förklarade Jonas Rigner.

Fibra sa sig ha meddelat sina kunder om problemen. De gick även ut med information om driftstörningarna på sin hemsida.

På vårdcentralen Fristaden försvårades arbetet under tisdagen av att telefonerna inte fungerade eftersom de också går via fiberkabeln. Det gick alltså inte att ringa till eller från vårdcentralen Fristadens fasta telefoner.

Enligt verksamhetschef Björn Siösteen försökte de kontakta alla berörda patienter för att boka om deras tider, ett arbete som försvårades i och med att kontaktuppgifterna låg onåbara i journalerna.

Problemet var helt åtgärdat vid 02.45 natten mot onsdag.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaInternet

Mest delat denna vecka

Relaterat