• Marcus fick det som såg ut att vara ett skolbrev när han kom hem från förskolan. Meddelandet löd: "Hej alla föräldrar, Glöm inte att skola och fritidshem är stängt på fredag på grund av planeringsdag! Ps. det går löss, glöm inte att kamma ditt barn i kväll!". Men det visade sig att brevet var en valreklam från Socialdemokraterna om en familjevecka, deras nya förslag.
  • Så här ser brevet ut om man vänder på det. Foto:
1/

Brevet om stängd skola var valreklam från S – pappan Marcus lurades: "Jag började leta barnvakt"

ESKILSTUNA

Socialdemokraterna skickade i veckan ett utskick om familjeveckan till småbarnsföräldrar. Men på framsidan stod ett låtsasmeddelande om att fritids skulle "stängas på fredag". Det fick Eskilstunabon Marcus att behöva leta barnvakt innan han förstod att det var en politisk reklam.

För att uppmärksamma sitt nya förslag om familjevecka skickade Socialdemokraterna ett vykort personligt adresserat till 250 000 föräldrar över hela Sverige. På baksidan finns information om familjeveckan signerad av Margot Wallström tillsammans med partiets logga. Men på framsidan står ett låtsasmeddelande från skolan: "Hej alla föräldrar, glöm inte att skola och fritidshem är stängt på fredag på grund av planeringsdag! Ps. det går löss, glöm inte att kamma ditt barn i kväll!".

När Eskilstunabon Marcus kom hem från förskolan med sin dotter såg han först framsidan på vykortet.

– Det var en rolig bild med ett djur och såg ut som att det kunde vara från dagiset, säger han.

Löss och avlusning hade dessutom förskolan pratat om tidigare under veckan.

– Vi skulle kamma barnet nästa helg hade de sagt, och på meddelandet var det nu i helgen så det var konstigt, säger han, och fortsätter:

– Det var ett väldigt skumt meddelande och säkert det knepigaste utskicket jag har fått, säger han.

Marcus började leta efter barnvakt och kollade med sin fru vem som kunde ta ledigt.

– Jag pratade med grannar och de hade också försökt ta ledigt. Man kände plötsligt att man hade missat att det var planeringsdag på fredag. Senare ringde jag skolan och de sa att det var falsk information. De började bli upprörda också, säger han.

På Mesta skolan där hans barn går var det inte aktuellt med att stänga på fredagen. Och när föräldern såg loggan på partiet tänkte han också att det kunde vara kommunen som hade skickat informationen då Eskilstuna kommun styrs av Socialdemokraterna.

– Det finns säkert föräldrar som faktiskt har tagit ledigt och fixat ersättare, trots att skolan egentligen är öppen. Om man inte kan så bra svenska eller förstår vem avsändaren kan vara, är det knepigt. Jag tycker att det är ganska allvarligt och jag förstår inte anledningen till att sprida en sådan osanning, säger han.

Utskicket är producerat av den nationella delen av partiet. Socialdemokraterna i Eskilstuna säger att de inte visste om det, samt att "det verkar lite konstigt, man kan tycka att det var dålig smak".

För Helena Salomonson, Socialdemokraternas kommunikationschef, är det dock ett meddelande med "en tydlig avsändare".

– Vi leker med faktumet att man får lapparna från dagis om olika dagar då skolan är stängd. Men vi skriver tydligt att det är Socialdemokraterna och Margot Wallström som är avsändare. Det är tråkigt att föräldern kände så men det var inte syftet.

Partiet har fått mycket reaktioner efter utskicket, säger hon.

– Vissa tyckte att det var roligt och uppskattade kampanjen medan andra undrade vad utskicket betydde. Vi ville uppmärksamma vår stora reform som vi tror kan lösa problem åt många barnfamiljer. Att förskolan har stängt är ett vanligt problem för dem och tanken var att väljarna skulle känna igen sig.

Fotnot: Föräldern Marcus heter något annat i verkligheten.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Valet2018SocialdemokraternaBarnFörskolaFöräldraförsäkringFöräldrarPolitik
Relaterat