• Torbjörn Andersson är stolt ordförande i arrangerande Näshulta hembygdsförening. Foto:
  • Karolina Svensson, Sketorps gård i Hedlandets naturreservat sålde närodlade grönsaker tillsammans med Mylla-andelsjordbrukarna Daniel Larsson, lilla Lo och Hanna Nordin. Foto:
1/

Bygden där andan är ovanligt stark

Eskilstuna
annons

Näshultadagen missar man inte gärna om har eller har haft något med bygden att göra.

För 31 år sen utspelade sig en diskussion i Näshulta. "Är det inte egendomligt att vi inte har någon hembygdsförening här ute?". Jo, det var egendomligt enades man om och redan samma år, 1986, bildades föreningen och något av det första man gjorde var att arrangera Näshultadagen.

I lördags var det dags för den 31:a upplagan vid Näshultagården och "alla var där". Sockenborna, idrottsföreningen, Scouterna, lokala matproducenter, utställare och försäljare skapade och spred god stämning. Den musikaliska spisen serverades av Munktellsextetten, ångslupen Gerda

— Det är glädjande att se att Näshultadagen fortsätter att locka så många besökare. Vi brukar ha mellan 2 000 och 2 500 besökare per år, och det verkar vara något liknande i år, säger hembygdsföreningens ordförande Torbjörn Andersson.

Enligt traditionen ska Näshultadagen inledas med ett invigningstal. I år var det den synnerligen aktiva kulturföreningens ordförande Christer Ilars tur.

— Genom åren har vi haft samtliga sörmländska landshövdingar på plats. Det vore roligt om vi kunde få André Pops som invigningstalare något år, han har lite koppling till bygden, säger Andersson.

Hembygdsföreningen i Näshulta får anses stå stark. I en socken med cirka 900 invånare kan föreningen ståta med ett medlemsantal på cirka 850.

— All bor förstås inte kvar men Näshultadagen är verkligen en hemvändardag. Många kommer tillbaka år efter år. Det är något speciellt med Näshultandan. Den är inte lätt att beskriva men vi hjälper varandra, vi får saker gjorda, säger Torbjörn Andersson.

Läs mer om dessa ämnen

NäshultagårdenSommartidKultur
annons

Mest delat denna vecka