• Daniel Herdegen byggde sitt eget bryggeri genom att köpa lösa delar som han sedan monterade ihop – med en del hjälp. — Det är bra att känna en rörmokare, smed och elektriker, säger han med ett leende. Foto:
  • Nästan all fritid tillbringar Daniel Herdegen i bryggeriet. När innehållet i de två bryggtankarna, på totalt 500 liter, ska flaskas tar det elva timmar. — Det är värt det när man är klar, då är man nöjd över det man har åstadkommit. Foto:
  • Noggrannhet är a och o när man gör öl menar Daniel herdegen. Dels när det gäller att anteckna allt man gör, men framförallt kring hygienen. Foto:
  • Det är Daniel Herdegens bror som har utformat Möllys etiketter. Foto:
  • Två av Möllys öl. Daniel Herdegen hittar mycket inspiration genom att smaka på öl från framförallt Belgien. Foto:
  • Daniel Herdegen. Foto:
  • Målsättningen för Daniel Herdegen är att en dag livnära sig helt på att brygga öl. Foto:
1/

Daniel Herdegen på Möllys: "Målet är att livnära sig på det här"

Eskilstuna
annons

Det började med två kastruller hemma i köket och inspiration från dotterns yoghurt för fem år sedan. Nu levererar Daniel Herdegen till Tyskland, sex av hans öl finns att köpa på Systembolaget och han drömmer stort.

Daniel Herdegen behövde en ny hobby, han hade precis blivit pappa och att åka runt i världen och besöka festivaler och konserter var inte längre hållbart.

— Jag är en rastlös person och att inte ha någon hobby kändes tråkigt. Då läste jag någonstans om att brygga eget öl och fastnade direkt. Jag insåg snabbt att man kunde grotta ner sig ordentligt i det här.

Vi står i en lokal i centrala Eskilstuna där Daniel för lite drygt ett år sedan färdigställde sitt första egna lilla bryggeri. Fem år har gått sedan han läste den där artikeln om att brygga själv och började experimentera i köket med två femliterskastruller.

— Det var jättekul! Jag gick och tänkte hela dagarna på hur jag skulle göra och när jag sedan köpte ett bryggverk för 20 liter blev det smidigare och ännu roligare.

I en garderob stod bryggverket, en kyl och hinkar innan Daniel för två år sedan bestämde sig för att satsa. Han tog ett banklån, hyrde in sig på bryggeriet Jackdawn i Uppsala och i februari förra året gick drömmen i uppfyllelse – Daniel fick ut sin första öl för försäljning på krogar i bland annat Eskilstuna, Stockholm, Göteborg och Malmö.

— Att sälja öl kommersiellt var en liten dröm jag hade redan när jag stod där med kastrullerna i köket, tanken har alltid funnits där.

Den första kommersiella ölen var en saison aprikosöl som Daniel fick inspiration till vid frukostbordet.

— Jag satt och funderade på vad jag skulle smaksätta ölen med samtidigt som jag matade dottern med aprikosyoghurt, det är ofta slumpen som gör att det blir bra.

I mars förra året flyttade han sin hobby till lokaler centralt i Eskilstuna. Tre månaders slit senare var hans första egna bryggeri klart och i september nådde han nästa stora milstolpe då hans pale ale gjorde entré på Systembolaget. Sedan dess har han fått in ytterligare fem sorter på Systembolagets sortiment och fått en beställning på 45 lådor från Berlin. I dagarna kommer hans öl bli tillgängligt att beställa från vilket bolag som helst i landet och hans vision är tydlig.

— Målet är att livnära sig på det här, att få någon att distribuera och sälja mina öl.

I Daniels bryggeri fyller säckarna av malt upp ett hyllsystem längs med en hel vägg. I ett annat rum står två stora tankar som kan producera 500 liter öl var och sju vita äggformade jästankar. Här tillbringar han i stort sett all tid på kvällarna efter jobbet och på lediga helger.

— Ibland kan jag vara här från klockan 16 till tre på natten, för att sedan kliva upp klockan sex och åka till jobbet. Men det är roligt, alternativet är att ligga och slötitta på tv och det är inte min grej.

Vad är charmen med ölbryggandet?

— Att göra egen schyst öl som andra tycker är god, det är ascoolt att lyckas med det! När man står här vissa nätter kan man undra vad man håller på med, men när det kommer fram folk som du inte känner och säger att min öl är god är det värt det.

Att brygga egen öl är en trend som är starkare än någonsin. Daniel tror sig veta vad som gör hobbybryggandet så populärt.

— Folk är trötta på att dricka vanlig lager, det går att göra så mycket mer. I min lager är det koriander, citronskal, ingefära och amerikansk humle, så ska en lager smaka enligt mig. Alla som brygger själva gör unik öl som blir speciell.

Vad gör din öl speciell?

— Min nisch är annorlunda öl med mycket frukter och kryddor, smakrik öl. Om det står aprikos på etiketten så ska det verkligen smaka det.

Daniel berättar gärna detaljerat hur han brygger sina öl och hur han fick inspiration, någon oro för att någon skulle plagiera hans vägvinnande recept har han inte.

— Jag kan säga alla ingredienserna, men mängden och när jag tillsätter dem håller jag för mig själv. Dessutom har alla olika bryggverk, tekniker och vatten och har olika sätt att meska på, så det kan aldrig bli exakt samma smak ändå.

Möllys Bryggeri är ännu inte öppet för besök, men kan komma att bli det i framtiden. Bryggeriet går dock att mejla samt följa och kontakta via Facebook och Instagram.

Daniels 5 tips till nybörjaren

1. Var noggrann med hygienen, det som mest kan förstöra ett öl är smuts.

2. Anteckna allt det du gör så att du kan se vad du gjorde rätt eller fel.

3. Börja lätt, det räcker att starta med två kastruller. Det behöver inte vara dyrt.

4. Ha tålamod, det tar sex-åtta timmar att brygga och två veckor innan ölen är klar.

5. Våga sticka ut. Många är duktiga och gör jättegod öl som inte sticker ut. Ha en egen tvist.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaAlkohol
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka