Eva Burman, chefredaktör och ansvarig utgivare på Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning.

Därför namnpublicerar vi

Sommarstugemorden
annons

Under onsdagen kom tingsrätten i Västmanlands beslut. Den 42-åriga kvinnan och hennes pojkvän är skyldiga. Bevisningen är övertygande menar rätten. Men innan dom avkunnas ska de båda genomgå en rättspsykiatrisk undersökning för att avgöra om de kan dömas till fängelse eller vård.

I samband med att tingsrätten kommit fram till sitt beslut att de båda parterna är skyldiga väljer också Eskilstuna-Kuriren att publicera namn på de båda. Anledningen är att vi menar att allmänintresset väger så tungt.

Namnpublicering vid brott är något media ska göra med stor försiktighet. Men jag menar att det i det här fallet är motiverat då brotten som begåtts är osedvanligt grova. Dessutom döms de båda sannolikt till livstid, om de får fängelse. Detta fall tar en helt unik plats i svensk kriminalhistoria, kanske även internationellt. Det som talar emot en namnpublicering är givetvis att det finns anhöriga som kan drabbas. Trots den eventuella publicitetsskadan väljer vi dock att namnge de båda, Johanna Möller och Mohammad Rajabi.

Därför namnpublicerar vi

Ansvarig utgivare om varför tidningen namnpublicerar.

Läs mer om dessa ämnen

ArbogamordetJournalistikMedia
annons

Mest delat denna vecka