Hanna Thessén sitter i riksstyrelsen för Rädda Barnens ungdomsförbund och var med och startade upp lokalgruppen i Eskilstuna. Hon är en av initiativtagarna till lördagens demonstration. Foto:

Demonstration mot rasism på Fristadstorget

Eskilstuna

Under lördagen arrangeras en demonstration mot rasism på Fristadstorget i centrala Eskilstuna. Bakom initiativet står Rädda Barnens lokala ungdomsförbund.

– När klimatet hårdnar är det viktigt att organisera sig och ta ställning, säger Hanna Thessén på Rädda Barnens ungdomsförbund.

Lördagen den 13 oktober hålls manifestationer i 25 länder runtom i Europa. Bakom initiativet står den tyska organisationen 13-10 med budskapet nej till nationalism och rasism, ja till ett demokratiskt och enat Europa. Organisationen uppmanar människor över hela Europa att sluta upp och organisera lokala manifestationer. För Sveriges bidrag till initiativet står Rädda Barnens ungdomsförbund i Eskilstuna.

– Vi kände att Sverige skulle vara ett av länderna som deltar, så vi tog på oss det. Vi kände även att vi behöver mer ställningstagande mot rasismen i den här staden, säger Hanna Thessén.

Hanna Thessén var 2015 med och startade upp den lokala avdelningen av Rädda Barnens ungdomsförbund. Sedan två år tillbaka är hon även ledamot i ungdomsförbundets riksstyrelse. För henne är det en självklarhet att stå upp för allas lika värde.

– Jag påverkas inte av rasismen, men jag ser hur mina vänner mår dåligt. De påverkas varje dag. Jag vill stå upp för mina medmänniskor för att sakta men säkert få till en förändring, säger hon.

Lördagens demonstration går av stapeln klockan 15 på Fristadstorget.

– Vikten av att ta ställning är stor. Vi kan inte göra det ensamma. Vi måste göra det tillsammans. Därför vill vi uppmana alla som läser att ta sig tid och sluta upp med oss på lördag, säger Hanna Thessén.

Rädda Barnen

Rädda Barnen är en global barnrättsorganisation som grundades 1919. Organisationen kämpar för barns rätt att leva, utvecklas och växa upp i trygghet och finns i 120 länder. Grunden i organisationens arbete är FN:s konvention om barnets rättigheter. Organisationen är politiskt och religiöst obundna.

Källa: Rädda Barnen

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaFristadstorgetDemonstrationRasism