Bilen på bilden har inget med rättsfallet att göra. Foto:

Det blev dryga böter i stället för ersättning

Eskilstuna

Försäkringsbolaget tyckte att mannens uppgifter i en olycksanmälan verkade märkliga och det hela slutar nu med att han döms till försök till bedrägeri och får dryga böter i stället för ersättning.

Det var i februari i fjol som mannen, som är i 60-årsåldern och hemmahörande i Eskilstuna, uppgav att han väjde för ett rådjur och körde rakt in i ett träd.

Han hade varit på en fisketur utanför Åkers Styckebruk och lyckades undkomma att köra på rådjuret men förlorade i stället kontrollen över bilen.

I sin olycksanmälan har han uppgett att hela situationen blev väldigt stressande och att han inte minns om han bromsade eller gasade sitt fordon. Hans uppskattning att han kanske färdades i 45 eller 50 kilometer i timmen vid ögonblicket när han körde in i ett träd delades inte av den mekaniker som försäkringsbolaget anlitade för att göra en oberoende bedömning av den faktiska hastigheten vid kollisionsögonblicket.

Det skilde väldigt mycket i hastighet, menade teknikern.

I en vidare undersökning visade det sig att mannen försökt sälja bilen på Blocket en vecka innan han "kraschade" med den.

En polisanmälan om försök till bedrägeri gjordes, åtal väcktes och nu döms mannen till dagsböter - 60 dagsböter á 50 kronor - 3 000 kronor i böter. Dessutom ska han betala skadestånd till sitt försäkringsbolag med lite drygt 16 000 kronor och betala 800 kronor till brottsofferfonden.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaBrott
Relaterat