• Så är Eskilstunakvinnan kopplad till morden i sommarstugan, drunkningen av exmaken och den grova misshandeln i Eskilstuna. Foto:
  • Sommarstugan utanför Arboga. Foto:
  • Några veckor efter Arbogamordet efterlyste polisen vittnen som hade sett den här bilen i samband med mordet. Foto:
  • 42-åringen vid häktningsförhandlingen i Västmanlands tingsrätt den 20 mars 2017. Foto:
  • Foto:
1/

Detta har hänt: Sommarstugemorden, sexbrottsutredningen och grova misshandeln

Tidslinje

Makens drunkning, anklagelser om sexbrott, grov misshandel av flyktingpojkar, mord och mordförsök. Tingsrätten har funnit Johanna Möller skyldig till mord och mordförsök på sina föräldrar tillsammans med sin förre pojkvän Mohammad Rajabi. Möller är även skyldig till anstiftan till mord på exmaken. Här är fallets alla händelser i kronologisk ordning.

Här har vi listat de viktigaste händelserna runt den nu 42-åriga Eskilstunakvinnan, som är åtalad misstänkt för mord på sin exmake och sin pappa och mordförsök på sin mamma bland flera andra brott. En man i 20-årsåldern som tidigare var kvinnans pojkvän är också åtalad, misstänkt för mord och mordförsök på hennes föräldrar.

Januari 2015: Eskilstunakvinnan tecknar livförsäkring

Försäkringsbolaget If får in en ansökan om livförsäkring för den då 41-åriga Eskilstunakvinnans make. Förmånstagare är Eskilstunakvinnan.

Februari 2015: Maken insjuknar – misstänkt förgiftning

Under en utlandsresa insjuknar maken svårt och tvingas uppsöka sjukvård både utomlands och hemma. Försäkringsbolaget menar att 41-åringen försökt förgifta sin make. Mannen ska ha sagt till sina systrar och sin mamma att hans fru gav honom en spruta i armen.

7-8 augusti 2015: 41-åringens make drunknar

Den 41-åriga kvinnans make hittas död i Hjälmaren vid kvinnans föräldrars sommarstuga utanför Arboga morgonen 8 augusti 2015. Polisen inleder ingen förundersökning om brott.

16 juni 2016: Eskilstuna-Kuriren avslöjar sexhistorien

Två flyktingpojkar berättar att de blivit sexuellt utnyttjade av en 41-årig kvinnlig chef för ett företag som placerar ensamkommande flyktingbarn. Kvinnan nekar. Flera inblandade försöker stoppa publiceringen före pressläggning.

Foto:

Juni 2016: Polisen utreder sexbrott

Polisen inleder en förundersökning om sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. 41-åringen misstänks för brottet.

22 juni 2016: Eskilstunakvinnan vill gifta sig

En hindersprövning kommer in till Skatteverket. 41-åringen vill gifta sig med sin 18-årige sambo.

29 juni 2016: Kvinnan frias från sexmisstankar

Åklagare Anna Asklöf lägger ner sexbrottsutredningen mot 41-åringen. "Inget brott har begåtts", menar hon.

6 juli: Eskilstunakvinnan: "Vi hade sex"

41-åringen säger till Aftonbladet att hon hade sex med en av de ensamkommande pojkarna. "Attraktion uppstod", säger hon.

10 juli 2016: De två flyktingpojkarna misshandlas

Ett gäng tränger sig in i lägenheten i Eskilstuna där pojkarna befinner sig. Pojkarna misshandlas svårt.

25 juli 2016: 41-åringen nekas försäkringspengar

Försäkringsbolaget If vägrar betala ut livförsäkringsersättningen på 2,5 miljoner kronor till 41-åringen efter makens död 2015. Bolaget menar att försäkringen är förfalskad och att det finns en rad konstiga omständigheter.

3 augusti 2016: 41-åringens pappa mördas

Ett Eskilstunapar, 41-åringens föräldrar, attackeras med kniv i sin sommarstuga utanför Arboga. Den 63-åriga kvinnan vaknar av huggen och ser hennes 68-årige make ligga livlös i sängen bredvid henne.

Mordet på den 68-årige mannen från Eskilstuna skedde då han och frun befann sig i sin sommarstuga i Arboga.

4 augusti: Hustrun anhålls för mord

Den 63-åriga kvinnan opereras för sina skador och anhålls skäligen misstänkt för mord på sin make.

5 augusti 2016: Hustrun avförs från utredningen

Efter förhör frias 63-åringen från misstankar.

16 augusti 2016: 41-åringen och sambon grips

Duon grips på Arlanda skäligen misstänkt för mord och mordförsök på 41-åringens föräldrar.

Polisen spärrade av området runt sommarstugan efter mordet. Foto:

18 augusti 2016: Beslut om nedlagd utredning överprövas

Eskilstuna-Kuriren berättar att Elisabeth Massi Fritz, flyktingpojkarnas målsägarbiträde, begär att polisen åter öppnar den nedlagda förundersökningen om sexbrott.

Elisabeth Massi Fritz. Foto:

19 augusti 2016: Paret släpps

41-åringen och hennes 18-årige pojkvän släpps men misstankarna kvarstår. Polisen spanar på paret genom buggning och avlyssning.

22 augusti 2016: 18-åringen intressant även för misshandeln

Åklagare Thomas Bergström säger till Eskilstuna-Kuriren att två personer är intressanta för utredningen. En av dem är den 41-åriga kvinnans 18-årige sambo. Den andra är 41-åringens svärson.

23 augusti 2016: Avslag på ansökan om kontaktförbud

41-åringens mamma och syster får avslag på sin begäran om att 41-åringen och hennes 18-årige pojkvän ska beläggas med kontaktförbud. Orsaken: Åklagaren anser att det fanns inte finns tillräckliga skäl.

24 augusti 2016: Kvinnan flyr utomlands

Eskilstuna-Kuriren avslöjar att 41-åringen har lämnat landet.

29 augusti 2016: Drunkning misstänks vara mord

Överåklagaren Marianne Ny vid Utvecklingscentrum i Göteborg beslutar, efter påtryckningar från försäkringsbolaget If, att utreda 41-åringens drunknade makes död igen. En förundersökning om mord och grovt bedrägeri inleds men ingen formellt misstänkt finns.

Ett år före mordet på Eskilstunakvinnans pappa drunknade kvinnans exman i Hjälmaren i närheten av samma sommarstuga. Foto:

30 augusti 2016: Paret grips igen

Åklagare i Västmanland beslutar att återigen gripa 41-åringen och hennes 18-årige sambo efter att misstankarna mot dem stärkts. De grips i norska Trondheim på sannolika skäl misstänkta för mord och mordförsök.

2 september 2016: Paret häktas

Vid två separata häktningsförhandlingar i Västmanlands tingsrätt häktas både 18-åringen och 41-åringen på sannolika skäl misstänkta för mord och mordförsök på 41-åringens föräldrar.

Häktningsförhandlingar för Eskilstunakvinnan (till höger) och hennes sambo. Foto:

12 september 2016: 41-åringen målsägare i ny sexutredning

Efter att ha blivit anklagad för sexbrott mot två flyktingpojkar anmälde 41-åringen å sin sida pojkarna för utpressning. Nu ska hon höras i häktet – som brottsoffer.

15 september 2016: Sexbrottsutredningen tas inte upp igen

Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg finner inga skäl att ändra åklagarens beslut att lägga ned utredningen.

20 september 2016: Utredningen drar ut på tiden

Åklagarna behöver mer tid för att bli klara med utredningen i Sommarstugemorden. Åtal skulle ha väckts 30 september men utredningen är alltför omfattande och skjuts upp flera gånger. Åtal väcks först ett halvår senare, 28 april 2017.

Västmanlands tingsrätt. Foto:

3 oktober 2016: 41-åringen ska psykutredas

Eskilstunakvinnan blir också kvar i häktet efter att tingsrätten beslutat att förlänga utredningstiden gällande hennes inblandning i fallet. Beslut tas också om att göra en så kallad liten rättspsykiatrisk undersökning.

Eskilstunakvinnan kommer in i rättssalen. Foto:

3 november 2016: Polisen dyker efter bevis

Sjöpolisen i Stockholm söker efter "ett föremål" i Eskilstunaån. Polisen bekräftar senare att de söker efter föremål från Arbogautredningen. Enligt uppgifter till Eskilstuna-Kuriren är det mordvapnet som eftersöks.

16 november 2016: Exmakens grav öppnas

Efter beslut av åklagare Jessica Wenna att Eskilstunakvinnans exmakes grav ska öppnas och att kroppen ska obduceras en andra gång tas kvarlevorna efter mannen upp ur hans grav på Gustavsbergs kyrkogård.

Öppningen av Eskilstunakvinnans exmakes grav i Stockholm. Foto:

1 december 2016: 41-åringen misstänks för ännu ett mord

Kammaråklagare Johan Fahlander meddelar att Eskilstunakvinnan misstänks för ännu ett mord – mordet på sin exmake som hittades drunknad i augusti 2015, vid samma sommarstuga som Eskilstunakvinnans pappa mördades ett år senare.

2 januari 2016: Nya dykningar i Eskilstunaån

Åklagare bekräftar för Eskilstuna-Kuriren att polisen några dagar efter julhelgen gjort nya dykningar i Eskilstunaån i jakten på mordvapnet.

Polisen har gjort flera dykningar i Eskilstunaån i jakten på mordvapnet. Foto:

28 januari 2017: Eskilstunakvinnan – och Bunkerläkaren – utsatta för bolagskapning

Eskilstuna-Kuriren kan avslöja att Eskilstunakvinnans familjehemsföretag kapats av en 22-årig man som även kapat den så kallade Bunkerläkarens bolag.

7 februari 2017: Misstänkt gärningsman erkänner

Eskilstunakvinnans pojkvän erkänner Arbogamordet. Men den nu 42-åriga kvinnan fortsätter att neka.

Eskilstunakvinnans sambo har erkänt Arbogamordet. Foto:

7 februari 2017: Fler kan vara inblandade i drunkning

Polisen uppger för Eskilstuna-Kuriren att fler personer var på plats då Eskilstunakvinnans exmake drunknade vid sommarstugan i Arboga i augusti 2015.

I december 2016 delgavs Eskilstunakvinnan misstanke om mordet på exmannen. Men polisen uppger att fler personer än vad som tidigare varit känt befann sig vid stugan i samband med drunkningen. Foto:

14 februari 2017: Sambon pekar ut Eskilstunakvinnan

Leif GW Persson säger i SVT-programmet Veckans brott att den 19-årige mannen som erkänt mordet pekar ut Eskilstunakvinnan som medhjälpare.

15 februari 2017: Misstänkta för drunkningsmord anhålls

Eskilstuna-Kuriren avslöjar som första tidning att tre personer anhållits misstänkta för inblandning i makens drunkning. VLT uppger kort därefter att de tre anhöriga är en dotter och en son till den 42-åriga kvinnan, samt dotterns sambo.

17 februari 2017: 42-åringens svärson häktas – barnen släpps

Den 42-åriga Eskilstunakvinnans svärson häktas av tingsrätten i Västmanland, misstänkt för drunkningsmordet på Eskilstunakvinnans man som drunknade i augusti 2015. Däremot släpps 42-åringens två barn som tidigare varit anhållna misstänkta inblandning i samma brott. De är däremot fortfarande misstänkta och inte avförda från utredningen.

Foto:

22 februari 2017: 19-åringen slipper straff för mindre brott

Den mordmisstänkta kvinnans pojkvän har utretts för flera andra brott, men åklagaren väljer att inte väcka åtal i de fallen.

3 mars 2017: Nya misstanken: 42-åriga kvinnan försökte beställa mord – sju gånger

Eskilstuna-Kuriren avslöjar att den mordmisstänkta 42-åriga Eskilstunakvinnan ska ha försökt få någon annan att mörda på hennes uppdrag. Hon ska nu ha delgivits misstanke om stämpling till mord vid sju olika tillfällen. En knapp vecka senare bekräftar åklagare Johan Fahlander misstanken om stämpling till mord.

7 mars 2017: Reportrar nominerade till Guldspaden

Eskilstuna-Kurirens reportrar Ingar Frostberg och Frida Wilhelmsson och fotograf Veronica Karlsson nomineras till Guldspaden för avslöjandet av 42-åringens sexskandal med flyktingpojkarna.

Ingar Frostberg och Frida Wilhelmsson och fotograf Veronica Karlsson. Foto:

8 mars 2017: 42-åriga kvinnan kan få betala miljonskadestånd

Åklagaren fryser den mordmisstänkta Eskilstunakvinnans tillgångar. Pengarna ska tillfalla brottsoffren om hon fälls i kommande rättegångar. Om skadestånd blir aktuellt handlar det om en summa på över en miljon kronor som ska betalas ut till de mördades anhöriga.

Foto:

20 mars 2017: Den 42-åriga kvinnan från Eskilstuna häktas misstänkt för drunkningsmord

42-åringen, som redan är häktad misstänkt för mord på sin pappa och mordförsök på sin mamma, häktas på sannolika skäl misstänkt för mord på sin make i augusti 2015.

29 mars 2017: Svärsonen släpps ur häktet

Den 25-årige man som är 42-åriga kvinnans svärson och suttit häktad misstänkt för mord på hennes make, släpps ur häktet. Misstankarna mot honom kvarstår men utredningsmaterialet räcker inte till ett åtal enligt åklagare Johan Fahlander.

30 mars 2017: Flera misstankar mot 42-åringen avskrivs

Expressen rapporterar att åklagare Johan Fahlander har skrivit av misstankarna om fem av fallen av stämpling till mord som kvinnan var misstänkt för.

28 april: 42-åringen och hennes pojkvän åtalas

Under en presskonferens på polishuset i Västerås meddelar åklagarna att de väcker åtal mot 42-åringen och hennes pojkvän. De åtalas för mord och mordförsök på kvinnans föräldrar och 42-åringen åtalas även för mord på sin exmake, stämpling till mord och försök till grovt bedrägeri – bland annat. Polisens förundersökning med alla detaljer i utredningen blir offentlig.

5 maj 2017: Reportrar nominerade till Sörmlands journalistpris

Eskilstuna-Kurirens reportrar Ingar Frostberg och Frida Wilhelmsson och fotograf Veronica Karlsson nomineras till Sörmlands Journalistpris för avslöjandet om 42-åringens sexskandal och att de var först med att koppla ihop historien med Sommarstugemorden.

8 maj: Rättegången startar

Huvudförhandlingen gällande det misstänkta mordet på 42-åringens exmake börjar i Västmanlands tingsrätt. En extra sal öppnas på grund av det höga intresset och säkerhetskontrollen för att komma in är minutiös.

42-åringen mittemellan två väktare och hennes advokat Amanda Hikes. Foto:

5 juni: Rättegången går in på del två – knivdådet i Sommarstugan

Rätten är färdiga med delen gällande det misstänkta mordet på exmaken. Den 5 juni börjar förhören med den 42-åriga kvinnan om vad hon gjorde och var hon befann sig under mordkvällen 3 augusti 2016.

42-åringens förre pojkvän har erkänt att han knivhuggit föräldrarna. I rätten sitter han framför 42-åringen för att hon inte ska kunna försöka kommunicera med honom. Foto:

28 juni: Johanna Möller och Mohammad Rajabi skyldiga till mord

Tingsrätten fattar beslutet att Johanna Möller och Mohammad Rajabi är skyldiga till mord och mordförsök på Möllers föräldrar. Hon är även skyldig till anstiftan till mord på exmaken. Båda ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Mohammad Rajabi och Johanna Möller i Västmanlands tingsrätt. Foto:

25 juli: Möller och Rajabi inte allvarligt störda

Rättsläkarna har kommit fram till att Johanna Möller och Mohammad Rajabi inte led av någon allvarligt psykisk störning under eller efter brotten. Det innebär att de troligen kommer dömas till fängelse.

Åtalspunkterna

• Mord och försök till mord: Den 42-åriga kvinnan och hennes pojkvän åtalas för mord på kvinnans pappa och mordförsök på mamman, genom knivhugg. I andra hand åtalas 42-åringen för anstiftan eller medhjälp till mord. Brottet skedde den 3 augusti 2016.

• Mord: Den 42-åriga kvinnan åtalas för mord på sin make, genom dränkning. Kvinnan har, enligt åtalet, berövat maken livet ensam eller tillsammans med någon eller några andra. Brottet har skett den 7–8 augusti 2015.

• Stämpling till mord, alternativt grov misshandel: Den 42-åriga kvinnan har försökt att anstifta en person att grovt misshandla eller döda maken. Hon ska också vid flera tillfällen ha försökt anstifta två andra personer, varav en är pojkvännen, att döda maken. Brotten ska ha skett under 2014 och 2015.

• Försök till grovt bedrägeri genom brukande av falsk urkund: Kvinnan har i januari 2015 framställt en falsk livförsäkring för sin make genom att obehörigen ansöka om en försäkring om två miljoner kronor, enligt åtalet. Några dagar efter makens död har hon försökt förmå försäkringsbolaget att betala ut pengarna till henne.

• Grovt bedrägeri: Kvinnan åtalas för att ha vilselett ett annat försäkringsbolag att betala ut 267 000 kronor i ersättning till henne efter makens död. Brottet har skett efter makens död, under augusti och september 2015.

• Urkundsförfalskning: Kvinnan har förfalskat namnteckningar i en bouppteckning efter sin döde make. Det ska ha skett under hösten 2015.

• Givande av muta: Kvinnan åtalas för att under tiden som häktad vid två tillfällen ha erbjudit en kriminalvårdare 5 000 kronor om denne tog emot ett brev och postade det utan granskning.

• Hot mot tjänsteman: Kvinnan har i polisförhör hotat två förhörsledare med våld, enligt åtalet.

Källa: Åklagarmyndighetens stämningsansökan

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

ArbogaEskilstunaArbogamordetBrottmord
Relaterat