• Hugo Lundgren, 9 år, tillsammans med mamma Petra Lundgren hämtar andan efter avslutat race. Foto:
  • Kristian Braun, 26 år, och Jimmy Rinta-aho, 32 år, tog sig först till semifinal med Carling måleri och sedan paddlade de även hem vinsten. Foto:
  • Här paddlar representanter från partierna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Foto:
  • Det blev Sverigedemokraterna som knep första platsen i politikerracet. Foto:
  • Det blev ingen vinst för Gimläs lag i år. Foto:
  • Några som tog sig ända till final i klassen Sparbanken invitational var Eskilstuna Simklubb och de hamnade sedan på en andraplats. Foto:
1/

Drakbåtstävlingen lockade många Eskilstunabor

Eskilstuna

För tredje året i rad var det på lördagen dags för drakbåtsfest. Trots att SM-friidrotten pågick samtidigt var det fullt i Stadsparken och på Nybron över Eskilstunaån.

– Det är en rolig grej som stärker samarbetsvilligheten, säger deltagaren Kristian Braun, tävlandes för Carling måleri, som blev lyckliga vinnare i mixklassen.

På lördagen hördes hurrarop och applåder i hela Stadsparken där åskådare trängdes för att få se drakbåtspaddlarna ta sig in i mål. På drakbåtsfesten tävlade företagen mot varandra och i år hade även fem partier anmält sig.

Det var totalt 25 lag anmälda, 15 i den klassiska mixklassen, fem i den nya partiklassen och fem i något som kallas Sparbanken invitation.

De första paddelheaten avgjordes på förmiddagen och vidare till kvartsfinal tog sig bland andra Hugo Lundgren, 9 år, och hans mamma Petra Lundgren som tävlade för Sparbanken Rekarne i mixklassen. Det var Hugo Lundgren som stod för takttrummandet i fören.

– Det kändes bra, säger han och såg framemot att få ta över trumman igen.

För Petra Lundgren var det tredje året som paddlare. Snart var det dags att hoppa ner i båten igen och göra sig redo för kvartsfinalen.

– Jag tycker om att tävla. Vi blir nog bättre och bättre, man hinner ju inte öva innan. Så för varje lopp som går kommer man på något nytt, säger hon och fick vila sina trötta armar innan nästa deltävling drog i gång.

Carling måleri tog sig vidare till semifinal i mixklassen och hoppade upp från båtarna till ett glatt välkomnande.

– Det är en rolig grej som stärker samarbetsvilligheten. Det är jätteroligt att komma till semifinal, det var inga som hade några förväntningar innan. Men jag tror att vi kan ta oss väldigt långt, säger Kristian Braun, 26 år, på Carling måleri.

Det blev tillslut Carling måleri som lyckades paddla sig hela vägen till vinst. På andraplats kom Gimlä bygg och förvaltning och tredjeplatsen tog Terra hem.

I klassen Sparbanken invitational deltog Guif, Eskilstuna United, Strängnäs IBK, Eskilstuna Gymnastikförening och Eskilstuna Simklubb. Till final i den klassen tog sig bland andra Eskilstuna simklubb när de mötte Strängnäs IBK i ett race.

Det blev sedan Eskilstuna United som blev det vinnande laget i Sparbanken invitational, på andra plats kom Eskilstuna simklubb och trea kom Eskilstuna Gymnastikförening.

Politikerna var på plats hela dagen och 16.00 var det dags för dem att ta plats i drakbåtarna. Här avgjordes allt i ett enda race. Det stod mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Först i mål var Sverigedemokraterna.

– Det var bra stämning med mycket folk runt ån och lagen som var med satsade hårt, sammanfattar Göran Petterson, projektledare och ordförande i Hotell- och restaurangföreningen.

Det delades även ut ett pris till det lag som hade den bästa showen och det blev laget MNS, mark och utemiljö, där alla lagmedlemmar hade stålmannen-dräkter.

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstunafestival
Relaterat