En 22-årig man som kört vårdslöst, försökt göra inbrott och varit narkotikapåverkad har dömts till fängelse av Eskilstuna tingsrätt. Foto:

Drogpåverkad 22-åring körde vårdslöst – döms till fängelse

Eskilstuna

Vid två olika tillfällen förra året befann sig den 22-årige mannen ute på gatorna i Eskilstuna. Han körde så vårdslöst att det vid flera tillfällen var fara för både hans eget liv och andras. Nu har han dömts till fängelse av Eskilstuna tingsrätt.

Det är totalt sju olika brott som tingrätten dömer den 22-årige Eskilstunabon för. Rattfylleri, försök till stöld, vårdslöshet och grov vårdlöshet i trafik, ringa narkotikabrott och narkotikabrott, samt flera fall av grov olovlig körning. Samtliga brott ägde rum mellan januari och maj förra året och flera av dem är relaterade till 22-åringens missbruksproblematik.

Den 24 mars förra året körde han till exempel moped, narkotikapåverkad och vårdslöst på Tegelbruksgatan och Annehillsgatan i Eskilstuna.

Den 13 februari körde 22-åringen personbil, bland annat på Eskilstunavägen. En kvinna som befann sig tillsammans med sambo och barn i en bil bakom 22-åringen har vittnat om färden. Bilen framför vinglade fram och tillbaka över vägen, den körde upp på trottoaren och ner i vägrenen på fel sida av vägen. Efter en järnvägskorsning blev en bil i en mötande fil tvungen att väja ner i diket för att undvika en kollision eftersom bilen framför dem låg i fel körfält. Bilen genade i en rondell, höll sig inte på vägen och bilens hjulpar var uppe i mitten av refugen har vittnet bland annat berättat.

22-åringen själv har sagt att han kommer ihåg att han greps av polisen, men han har inget minne av att han skulle ha kört bil vid det här tillfället. Det var väldigt mycket droger under den här tiden, mycket benzodiazepiner och kokain. Att han skulle ha varit över i motsatt körriktning eller ha kört vårdslöst höll han inte med om när det var rättegång i Eskilstuna nyligen.

Men tingsrätten har en annan uppfattning och skriver i domen att man lägger stor vikt vid vittnets uppgifter och dömer 22-åringen för grov vådlöshet i trafik för körningen den 13 februari. Det fanns en uppenbar risk för andra människors liv och egendom skriver tingsrätten. Vid bilkörningen var han också påverkad av narkotika.

Han döms samtidigt för två fall av försök till stöld. Dagen innan den vårdslösa körningen ägde rum ska han ha krossat rutorna på två olika företag på Mått Johanssons väg i Eskilstuna i ett försök att stjäla saker. På grund av dåliga minnesbilder har han varken kunnat erkänna eller förneka.

Det enda han mindes var att han befann sig vid sin bil när polisen kom. Varför han hade åkt dit kunde han inte minnas.

Vid det här tillfället tog polisen också en del föremål i beslag och detta hade 22-åringen synpunkter på.

Om en rånarluva: "... anledningen till att han har en rånarluva är för att det nästan är modernt att ha det nuförtiden".

När det gäller påföljden skriver tingsrätten att 22-åringen är i stort behov av hjälp och stöd för att komma till rätta med kriminellt beteende och missbruk. Men även om 22-åringen nu har börjat med en frivillig behandling på ett behandlingshem, anser tingsrätten att han har återfallit i likartad brottslighet som han varit inblandad i tidigare - och att påföljden för brotten som begicks våren 2018 - bör bli tre månaders fängelse.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaBrottKrimNarkotikabrottTrafikbrott
Relaterat