• Efter närmare 15 år har Ärla återigen en egen bensinmack. Maria Westlander passade på att tanka under lördagens premiär. — Det är jättebra att vi fått en mack hit. Nu har vi allt vi behöver i Ärla, säger hon. Foto:
  • Den nya macken hör till ett koncept som utvecklats av företaget Smart Energy. Per Fougberg, Thomas Johansson och Kim Lemon är väldigt nöjda med etableringen Foto:
1/

Premiär för efterlängtad mack i Ärla

Ärla

Efter två års väntan kunde den nya macken i Ärla invigas under lördagen.

— Äntligen! Det här betyder jättemycket för bygden, säger Kim Lemon, aktiv i Ärla byaråd.

Den gamla bensinstationen i Ärla försvann för närmare 15 år sedan. Den närmaste macken har funnits i Eskilstuna, 17 kilometer bort. Fram till nu vill säga. Den nya macken är ett koncept utvecklad av företaget Smart Energy AB, ett Göteborgsbaserat börsnoterat bolag inriktat på energisektorn.

— Vi säljer bränsle helt enkelt och gör det i fem olika bolag. Just den här delen med bränslestationer i containerformat är faktiskt den minsta delen av vår verksamhet, säger Per Fougberg från Smart Energy.

Det var för två år sedan som Kim Lemon tog kontakt med Smart Energy för att undersöka möjligheten att få en mack till samhället.

— Det har varit en lång resa. Containern var på plats redan för ett år sedan men arbetet med att få klart alla tillstånd har dragit ut på tiden. Men nu är vi här och det känns väldigt skönt, säger han.

Den nya macken ligger vid den gamla busshållplatsen, mittemot Coops matbutik. Ansvaret för driften och att allt fungerar som det ska kommer att skötas av Ärlabon Thomas Johansson.

Etableringen går på tvärs mot den allmänna utvecklingen i Sverige berättar Per Fougberg.

— Det läggs ned betydligt fler mackar i landet än vad som byggs upp nytt. Men intresset för vår modell är väldigt stort och vi har mer än 50 intressenter som vill att vi etablerar oss.

Literpriset ligger någonstans mellan de stora kedjornas bemannade stationer och automatstationerna och betalningen sker via kort.

Under premiärdagen var det full samling vid pumpen och bilar rullade fram i en strid ström.

— Det här är väldigt bra för Ärla. Det behövs för bygdens överlevnad. Nu ska vi se till att fixa ett utegym också, säger Kim Lemon med ett stort leende.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaBilarEkonomi
Relaterat