Elina Gustavsson i Eskilstuna håller på att repa sig efter olyckan då hon träffades av en bil och flög flera meter innan hon slog i backen. Foto:

Elina blev påkörd på övergångsställe – letar efter dem som hjälpte henne efteråt

Eskilstuna

I lördags blev Elina Gustavsson, 25, påkörd på ett övergångsställe på Vasavägen i centrala Eskilstuna. Nu söker hon efter personerna som hjälpte henne.

— Jag vill också hälsa till föraren att jag är okej, säger Elina Gustavsson som är sjukskriven efter händelsen.

Det var vid femtiden i lördags eftermiddag olyckan inträffade. Vid sidan om sitt vanliga jobb arbetar Elina Gustavsson ideellt för Eskilstuna United och hon var på väg hem från Tunavallen där Eskilstunalaget just mött Uppsala i Svenska cupen.

På Vasavägen, i närheten av Circle K-macken, gick hon över ett övergångsställe där hon passerat många gånger förut.

— Det var skymning men inte kolmörkt ute. Dumt nog hade jag ingen reflex, säger Elina Gustavsson.

När hon var nästan över på andra sidan vägen såg hon hur en bil närmade sig från höger. Elina Gustavsson hann uppfatta att den kom för snabbt för att kunna stanna i tid.

— Sedan smällde det bara, säger hon.

Elina Gustavsson har fått berättat för sig att hon flög fem meter efter att ha träffats av bilen för att sedan landa i gatan. Flera personer strömmade till efter händelsen och de hjälptes åt att lyfta upp henne på trottoaren.

— Jag var chockad och allt jag kunde tänka på till en början var att maten som jag handlat på hemvägen låg utspridd på vägen. Jag kände också att det var filmjölk över hela mig. Och jag hade väldigt ont.

Ambulans och polis var snabbt på plats och Elina Gustavsson fördes omgående till akuten. Ena axeln hade gått ur led och på sjukhuset konstaterades att hon även fått en fraktur i armen.

— Jag blev sövd så att de skulle kunna dra tillbaka axeln igen, berättar Elina Gustavsson.

Jag minns inte själva smällen och jag hoppas att någon som sett olyckan kan berätta för mig

För att tacka dem som hjälpte till efter olyckan och för att få klarhet i vad som hände har Elina Gustavsson lagt ut en efterlysning på facebook. Hon minns att hon kom gående på övergångsstället men i övrigt kommer hon inte ihåg några detaljer kring själva krocken.

— Jag vet inte hur den gick till. Jag minns inte själva smällen och jag hoppas att någon som sett olyckan kan berätta för mig. Jag vill gärna veta för att komma vidare, säger Elina Gustavsson.

Föraren som körde bilen blev enligt Elina Gustavsson mycket skärrad av det inträffade.

— Jag vet inte vem hon är men jag skulle vilja förklara för henne att jag inte är arg och att det gått efter omständigheterna bra med mig. Jag tyckte synd om henne, säger Elina Gustavsson.

Nu är Elina Gustavsson sjukskriven från sitt arbete i minst sex veckor framöver. Förutom att höger arm är i mitella på grund av skadorna i axeln har hon svårt att röra sig.

— Jag blev rejält blåslagen på kroppen i fallet, säger hon.

Hon är glad att hon klarade sig från att slå i huvudet och tycker själv att hon hade tur i oturen.

— Eftersom det var kallt på Tunavallen den dagen hade jag mycket kläder på mig. Det tror jag hjälpte i kollisionen och de trodde de på sjukhuset också.

Hon hoppas kunna ta sig ut från bostaden i slutet av veckan, inte minst för att "öva" sig i att promenera över övergångsställen igen.

— Det kommer kännas läskigt, det vet jag. Men det är lika bra att försöka gå ut och gå igen så snart som möjligt.

Polisen har upprättat en anmälan om misstänkt vårdslöshet i trafiken och ska nu utreda hur olyckan gått till.

Läs mer om dessa ämnen

Platser/EskilstunaTrafik