• 5-åriga Zelenya Björnstad klappade getterna i Parken Zoo. Storebror Dexter, 11, såg fram emot att åka Piratfallet. Foto:
  • 5-åriga Zelenya Björnstad besökte Parken Zoo tillsammans med mamma Sofia och lillayster Milixia, 2. Foto:
  • Förutom besöket i Parken Zoo arrangerar Eskilstuna stadsmission under sommaren grill och baddag i Skjulsta, fika och lek i Stadsparken samt en heldag på Gröna Lund. Foto:
  • Zelenya Björnstad är ett av de 13 barn som deltog i besöket på Parken Zoo. Aktiviteten arrangerades av Eskilstuna stadsmission. Foto:
1/

En glädjerik dag för barnen

Eskilstuna

Eskilstuna stadsmission ordnar under sommaren ett antal aktiviteter för barn. På torsdagen besökte en grupp barnfamiljer Parken Zoo där de fick titta på djuren, åka karusell och bada.

5-åriga Zelenya Björnstads ögon lyser i kapp med solen när Eskilstuna-Kuriren vid lunchtid träffar henne och de andra barnen bland de gulliga klappdjuren i Lilla Zoo. Zelenya kan knappt slita sig från getterna för att svara på reporterns fråga om vad hon tycker har varit roligast. Hon gillade zebrorna som hon har såg när hon åkte med tåget genom djurparken, men det är ändå nöjesparken som lockar mest:

— Åka karuseller, säger hon.

Storebror Dexter, 11, är inne på samma linje. Han ser mest fram emot att åka Piratfallet. Lillayster Milixia, 2, tar igen sig i barnvagnen efter att under förmiddagen ha bekantat sig med bland annat vildsvin och kaniner. Barnvagnen dras av mamma Sofia Björnstad.

— Det bästa är att vara här tillsammans som en familj, säger hon.

Vid besöket deltog barnfamiljer som är med i Stadsmissionens matlag. Totalt var det 13 barn och 8 vuxna som på torsdagen fick uppleva Parken Zoo. Matlaget är till för den som är i behov av hjälp för att klara av sin försörjning och äta sig mätt varje månad.

— Nu är det stadsmissionen som betalar, annars hade jag inte kunnat ta mig hit, säger Sofia Björnstad.

Som medlem i Matlaget får hon under ett års tid matkassar av Stadsmissionen en gång i veckan.

— Så att jag kan få det att gå runt. Hade det inte varit för dem så vet jag inte vad jag hade gjort, säger Sofia och fortsätter:

— Det gör att jag kan vara lugn och inte bli stressad och må dåligt.

Sonen Dexter Björnstad berättar för tidningen att han annars är en riktig fena på online-spel, så bra att han ofta får hjälpa andra spelare.

— Han är mest en hemmapojke, säger mamma Sofia.

Hon tycker att det är bra att han i och med besöket i Parken Zoo får möjlighet att göra något annat roligt också. Familjen i Lagersberg är annars begränsad i vad den kan hitta på under sommaren.

— Sedan finns inte ekonomin egentligen till att göra det, säger hon.

Eskilstuna stadsmission anordnar barnaktiviteter vid fyra tillfällen under sommaren.

— Barnaktiviteterna består av grill och baddag i Skjulsta, besök på Parken Zoo och Parkenbadet, fika och lek i Stadsparken samt en heldag på Gröna Lund som sommaravslutning. Vid aktiviteterna står vi för alla kostnader. I dag har vi 22 barnfamiljer som är medlemmar i Matlaget. Alla dessa bjuds in till sommaraktiviteterna, säger Caroline Kallenberg, kommunikations- och insamlingsstrateg vid Eskilstuna stadsmission.

Torsdagens besök i Parken Zoo började klockan 10 på förmiddagen. Några av de deltagande familjerna valde att gå runt på egen hand medan andra gick tillsammans i grupp.

— Många lever i olika utsatthet. Man har levt länge under dåliga ekonomiska förhållanden. Man kanske inte har ett så stort nätverk. Det är också väldigt trevligt att göra det här tillsammans. Att man har någon att prata med, säger Therese Lekander, assistent i socialt arbete vid Eskilstuna stadsmission.

Efter att ha klappat djuren i Lilla Zoo blev det lunchfika i gräset innan det äntligen blev dags att åka karusell.

— När man har kommit härifrån så pratar barnen om det hur många dagar som helst, säger Sofia Björnstad.

Eskilstuna stadsmission

Eskilstuna stadsmission är en av nio stadsmissioner i Sverige.

Stadsmissionen är en allmännyttig och ideell förening som driver professionellt socialt arbete inom en rad områden.

Matlaget är en verksamhet som riktar sig till personer som lever i en ekonomisk utsatthet.

Den som är i behov av hjälp för att klara av sin försörjning och äta sig mätt varje månad kan ansöka om medlemskap.

Varje vecka, på en fast dag och tid, får personen hämta matkassar som anpassas utifrån hushållets storlek och eventuella allergier.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Parken zooStadsmissionenEskilstuna
Relaterat

Mest delat denna vecka