Eskilstuna kan få en ätbar park

Eskilstuna

En utredning ska göras om att anlägga en park i Eskilstuna där besökarna kan plocka frukt, örter och bär.

Det var vid kommunstyrelsens senaste sammanträde som beslut togs att utreda frågan om en ätbar park. Bakgrunden är en motion från Vänsterpartiet som i sin tur har hämtat inspiration från amerikanska Seattle. Där finns en park där besökarna själva kan plocka och äta frukt, bär, örter, grönsaker och nötter. I Sverige har Örebro kommun fattat beslut om att göra något liknande.

Vänsterpartiets syfte med förslaget är att fler invånare ska få tillgång till naturupplevelser och samtidigt öka kunskapen om hur mat odlas. Parken ska också kunna användas som utomhusklassrum.

Kommunstyrelsen är positiv till de grundläggande tankarna i motionen och stadsbyggnadsförvaltningen kommer efter det formella beslutet i fullmäktige att få i uppdrag att utreda hur en park skulle kunna utformas och vad den ska innehålla. Utredningen, som ska göras nu i vinter, ska också inriktas på drifts- och underhållsfrågor samt lämna förslag på var i kommunen den skulle kunna anläggas.

Tänkbara platser är Skiftinge, Lagersberg/Råbergstorp samt Slottsbacken, där det redan finns investeringsplaner för så kallade stadsdelsparker.

Läs också

( 8 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstuna kommunPolitik

Mest delat denna vecka

Relaterat