• Eva Burman chefredaktör och ansvarig utgivare för Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning. Foto:
  • Foto:
1/

Eskilstuna-Kuriren utsatt för nätattack efter granskningen av trollfabriken

Sörmland

Eskilstuna-Kuriren blev efter publiceringen av Granskning Sverige utsatt för en nätattack.

— Det går inte att spåra sådana attacker, säger Jörgen Bröms, digital utvecklingschef på Eskilstuna-Kuriren.

På torsdagen avslöjade Eskilstuna-Kuriren att administratörerna bakom Granskning Sverige byggt upp en hemlig redaktion där anonyma nättroll kan få hjälp med att förvandla sina smyginspelade trollsamtal till färdiga videoklipp på Youtube. De som deltar i arbetet erbjuds ersättning om klippen får mer än 3000 klick. Tidningens granskning fick under torsdagen och fredagen en enorm spridning. Natten till fredagen utsattes redaktionen för en dosattack.

Vad är en dosattack?

— Man skickar massor med anrop i syfte att knäcka sajten. Det ser ut att många besöker den, säger Jörgen Bröms.

Tror du att det hänger samman med tidningens gräv om Granskning Sverige?

— Det tar jag nästan för givet. Jag kontaktade leverantören före publiceringen och sa att de skulle ha lite koll och beredskap mot attacker.

Det är inte enbart sajten som utsatts för attacker. Redaktionen har under de senaste dagarna tagit emot ett stort antal mejl och telefonsamtal från människor som är kritiska till tidningens granskning och ibland hotfulla.

Även en växeltelefonist på företaget fick utstå obehagliga samtal. En person som kallade sig för Johan Andersson och påstod sig representera Granskning Sverige ringde ett 20-tal gånger från dolt nummer. Samtalet med telefonisten spelades in och klipptes ihop med annat och lades upp på Granskning Sveriges hemsida.

Hur kändes det?

— Inte kul. Jag kände mig kraftlös och blev upprörd. Vissa tror att det här är sant. De är inte mottagliga för argument, säger växeltelefonisten som vill vara anonym.

— Det är givetvis tufft för dem som tar emot samtalen. Men jobbigast blev det för växeltelefonisten. En som utger sig att heta Johan Andersson, som arbetar för Granskning Sverige ringde och beskyllde tidningen för att vara en fejk-tidning, säger Eva Burman, chefredaktör och ansvarig utgivare för Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning.

Andra medier har rapporterat om granskningen och artikeln har hyllats på sociala medier, av journalister och av läsare. Redaktionen har även fått blommor av läsare, utöver positiva samtal och mejl i mängder.

— Det har varit fantastiskt, om vi innan publiceringen trodde vi skulle få hat så blev det 99 procent kärlek. Det visades i alla kanaler, på sociala medier, människor ringde och stoppade oss på gatan och tyckte att det var bra, säger Eva Burman.

Dosattacker

Inom datasäkerhet är en denial-of-service, dos-attack, en attack mot ett datasystem i syfte att hindra normal användning av systemet. Den vanligaste angreppstypen är överbelastningsattack, där systemet får problem att hantera datamängden och riskerar att sluta fungera.

Källa:Wikipedia

Läs mer om dessa ämnen

GranskningMediaTrollfabriken

Mest delat denna vecka