Ingar Frostberg, Frida Vilhelmson och Veronica Karlsson, Eskilstuna-Kuriren. Foto:

Eskilstuna-Kurirens reportrar får pris för granskning av flyktingskandal

Eskilstuna
annons

Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs Tidnings Ingar Frostberg, Frida Vilhelmson och Veronica Karlsson har utsetts till årets vinnare av Sörmlands journalistpris.

Tidigare i år var trion nominerad till Föreningen grävande journalisters pris "Årets guldspade".

Nu får Ingar Frostberg, Frida Vilhelmson och Veronica Karlsson Sörmlands journalistpris för granskningen av chefen för ett flyktingboende, numera känd som "42-åringen", som anklagades för att ha utnyttjat två flyktingpojkar sexuellt. Kvinnan blev senare misstänkt för de uppmärksammade sommarstugemorden i Arboga.

Så här lyder juryns motivering: "Frida Vilhelmson, Ingar Frostberg och Veronica Karlsson har gjort ett exemplariskt journalistiskt grävarbete i historien om boendechefen som utnyttjade flyktingpojkar sexuellt. De rullade upp en historia som visade sig vara starten på något mycket större. De tre var vakna, vassa och var först av alla med att knyta ihop de många lösa trådarna mellan boendechefen och Arbogamorden. Frida Vilhelmson, Ingar Frostberg och Veronica Karlsson rotade på rätt ställe och gjorde god lokaljournalistik till en riksangelägenhet, igen och igen och igen."

— Det känns verkligen jätteroligt och hedrande att få detta pris. Visst har det varit otroligt mycket jobb men vi hade inte kunnat göra det jobbet om vi inte haft kollegor som gjort allt det andra som också måste göras varje dag på en redaktion, säger Frida Vilhelmson och får medhåll av grävkollegorna Ingar Frostberg och Veronica Karlsson.

Ingar Frostberg bevakar just nu mordrättegången i Västmanlands tingsrätt där den 42-åriga kvinnan från Eskilstuna, alltså samma kvinna som var chef för flyktingboendet i Eskilstuna-Kurirens granskning, står åtalad för mord- och mordförsök på sina egna föräldrar. 42-åringen står även åtalad för mord på sin före detta make.

— Det är otroligt märkligt att det blev en sådan fortsättning. Det hade man aldrig kunnat vänta sig och vi trodde knappt våra ögon och öron när vi förstod att det var samma kvinna som var misstänkt för mord, säger Ingar Frostberg.

Eskilstuna-Kurirens team delar priset med Södermanlands Nyheters Kattis Streberg som i en artikelserie beskrivit hur adhd-diagnoserna i Sörmland fördubblats de senaste åren och hur den utvecklingen påverkat enskilda elever och skolan i stort.

Det sörmländska journalistpriset som årets nyskapare går till Simón Bustamante, Södermanlands Nyheter, som under sommaren 2016 drev igenom idén att skapa podcasts som ett sätt att i ompaketerad form presentera ett antal reportage som tidigare publicerade i papperstidningen.

Priserna delas ut av Journalistförbundets Sörmlandsdistrikt.

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstuna-KurirenArbogamordet
annons

Mest delat denna vecka