Larver har hittats i flera knäckebrödspaket köpta på Hemköp i centrala Eskilstuna. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto:

Eskilstunabor hittade larver i knäckebrödet

Eskilstuna

Vid flera tillfällen den senaste månaden har larver påträffats i knäckebröd som köpts på Hemköp i centrala Eskilstuna, rapporterar SVT. Sannolikt rör det sig om det lilla flygfäet mott.

Butikschefen konstaterar att allt knäckebröd från den aktuella tillverkaren slängdes när det hela uppdagades. Hyllorna städades och stickprov gjordes på andra produkter på samma hylla. Inga andra skadedjur påträffades dock.

– Vi kommer att kontakta leverantören så att de får reda på det här, säger Erik Fagerlind till SVT.

Att larver upptäcks i knäckebröd hör, enligt butikschefen, inte till vanligheterna. Vanligare är att liknande fynd görs i mjöl- och müslipaket. SVT uppger att det sannolikt rör sig om skadedjuret mott.

– Jag har jobbat i 20 år i den här branschen och det är första gången jag har varit med om att någon hittat det inuti ett knäckebrödspaket, säger han till SVT.

– Det är olyckligt att det händer, men det är fortfarande livsmedel vi arbetar med. Jag har arbetat i sex olika butiker, och problem med mott har förekommit i alla.

SVT har varit i kontakt med Joakim Mueller Bäckman, statsinspektör på Livsmedelsverket, som bekräftar att det är ovanligt att hitta mott i brödpaket. Han konstaterar dock, i likhet med Erik Fagerlind, att motten i sig är vanligt förekommande.

– Vi har insekter överallt runt omkring oss och ibland tar de sig in på ställen där vi inte tycker att de ska vara. Mottlarverna blir till flygfän och kan ta sig in i förpackningar i transporten, butiken eller hos producenten. Det kan också vara så att de finns hemma i skafferiet hos kunden, säger han till SVT.

Mott är inte farligt att konsumera.

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

LivsmedelsverketEskilstunaLivsmedelMat
Relaterat